Meseleyi biliyorsunuz. 1 haftayı aşkın bir süredir Apple’ın bataryası aşınmış eski telefonları kasten yavaşlattığına dair ciddi iddialar ortaya atılıyor. Apple da en sonunda bir açıklama yapmak zorunda kaldı.
Peki ortada gerçekten bu kadar sansasyon yaratılacak bir durum var mı? Eh, içerik değil de şuursuzca başlık tüketenlere birtakım laflar hazıladım
Baştan söyleyeyim, bu meselenin senelerdir süregelen “Yeni işletim sistemiyle birlikte Apple eski cihazları yavaşlatıyor” ya da “Apple yenisini satmak için eskiyi yavaşlatıyor” söylemleriyle bir ilgisi yok. Clickbait başlıklara aldanıp ortalığa velveleye verenlere kulak asmayın.
Mesele tamamen mevcut pil teknolojisi ve Apple’ın buna getirdiği çözümle alakalı.
Mevcut pil teknolojisiyle ilgili söylenecek fazla bir şey yok. Kullandığımız çoğu teknolojik cihazda bulunan lithium-ion piller bir süre sonra aşınıyor ve ilk günkü verimini kaybediyor. Yani Apple, Samsung ya da Huawei farketmez, lithium-ion pil kullanan tüm cihazların kaderi bu. Konuyla ilgili daha fazla detay ve pil sağlığının nasıl korunmasıyla ilgili bilgiler için Yekta’nın hazırladığı videoya bir bakmanızda fayda var.
Gelelim Apple’ın bu duruma yönelik sunduğu çözüme. Apple diyor ki: “Yahu pil teknolojisinin durumu bu. Biz geçen yıldan beri yaptığımız güncellemelerle telefonlarınız birdenbire kapanmasın, patlamasın, çalışamaz duruma gelmesin diye bir süre sonra performansını kısıyoruz. Böylelikle telefonunuzun ömrünü uzatıyoruz. Fena mı ediyoruz? Gelecek modellerde de bunu uygulamaya devam edeceğiz.”
Yani kısaca: Evet, bataryanız yıprandıysa telefonunuzu yavaşlatıyoruz ve bu iyi bir şey.
Bu açıklamaya yönelik tepkiler çığ gibi büyüdü ancak görünen o ki insanların büyük bir çoğunluğu tam olarak neye, niçin tepki verdiğini bilmiyor, doğru tepkiyi verse bile altını dolduramıyor. Sosyal medyada, Youtube’da ya da forumlarda genelde “ortada Apple ve kulağa yanlış gelen bir şeyler var. Oha skandal.” kafasıyla yorumlar yapıldığını görebiliyorsunuz. Hadi yine iyisiniz, neye tepki vermeniz gerektiğini anlatacağım ama sizi pek tatmin etmeyecek.
Teknik olarak Apple’ın yaptığı doğru gibi görünebilir. Yani rastgele 10 kişiye telefonunuzun yavaşlamasını mı yoksa birdenbire kapanmasını mı istersiniz? diye sorsak 9’u tonla para döktüğü cihazın kullanılamaz olmasından ziyade yavaşlamasını tercih edecektir. Kaldı ki birçok Android kullanıcısının da batarya aşınımından dolayı telefonlarının aniden kapanması, çalışmaması gibi durumlardan mağdur olduğu ortada. Bu nedenle Apple’ın batarya mevzusuna yönelik pragmatik yaklaşımı kabul edilebilir.
ANCAK burada etik olmayan bir mesele söz konusu. Apple kullanıcısına bir seçim hakkı sunmuyor. Tepki vermeniz gereken nokta da bu 🙂
Ne oldu? Ateşiniz sönmedi, pek içinize sinmedi galiba. Ne de olsa herhangi bir seçim hakkı sunulmaması, kapalı kapılar ardında birtakım meselelerin kullanıcının iyiliği adına hallediliyor olması standart bir iOS kullanıcısının en başından beri kabul ettiği şeyler değil mi? Apple yine paragözlüğünü konuşturdu deniyor ama adamlar telefonların ömrünü uzatıyor. Apple yine müşterilerini mağdur etti deniyor ama mevcut batarya teknolojisinin sorununa makul bir çözüm getirilmiş. Ee nerede burada skandal? Neyi büyüttük bu kadar? Yıpranmış piller de garanti kapsamında ücretsiz değiştirilebiliyor. Garanti dışı için yeni pil takmak pahalı da değil. Ee nerede kaos? Anlamak güç gerçekten. Android cihazlarda olduğu gibi batarya yıpranınca telefonların aniden kapanması, çalışmaması, patlaması birilerine daha çekici geliyor anlaşılan.
Ortada skandal falan yok. Birilerinin clickbait başlıklara atlayıp söz konusu Apple olunca sağlam reaksiyon alacağı için ortalığı birbirine katma ihtiyacı duyduğu bir olay sadece. Apple’ın kullanıcıları bilgilendirmeme, seçim sunmama konusuna gelince, açıkçası kullandığı ürünün hiçbir şekilde kullanım kılavuzunu okumayan, şartlar ve koşullar kısmını doğrudan atlayan insanların buna yönelik tepkilerini hiç samimi bulmuyorum. Birçoğumuz Google, Facebook, Apple ya da herhangi bir teknoloji devinin kullanıcılarına karşı %100 şeffaf olmadığını gayet iyi biliyoruz.
Apple kullanıcılarını bilgilendirmeli miydi? Kesinlikle evet.
Meselenin bu kadar şişirilmesine gerek var mıydı? Hayır.
Şimdi ne değişti? Hiçbir şey.
Bugün alınan telefonlar yine 2 sene sonra yeni çıkan iPhone’la değiştirilecek çünkü Geekbench skorlarına bakıp batarya değiştirmek için gaza gelen kullanıcılar aradaki performans farkından tatmin olmayacak.