Bugüne kadar ne fitness band’lerine ne de akıllı saatlere özel bir ilgim (Apple Watch hariç) olmadı. Bu tür cihazların ne amaçla ve ne sıklıkla kullanıldığını biliyordum elbet, ancak bu senaryoları hiçbir zaman kendime uyduramamıştım. Ta ki koluma bir Garmin Vivofit takana kadar.
Garmin Vivofit oldukça temel özelliklere sahip bir fitness bilekliği. Koluma taktıktan 5 dakika sonra telefonum üzerinden kurulumunu tamamladım. Cihaz bluetooth üzerinden telefonunuz ve bilgisayarınızla eşleşiyor. Telefonunuza indirebileceğiniz Garmin Connect uygulamasıyla kurulumu yaptıktan sonra verilerinizi takip edebiliyor ve cihazının ayarlarını kontrol edebiliyorsunuz.
Kutu İçeriği
Vivofit kutusunun içinden cihazın kurulumu nasıl yapacağınıza dair bir kağıt, kullanım kılavuzu vs. Garmin Vivofit, bilgisayar üzerinden kurulum yapmak isteyenlere küçük USB alıcı ve 1 adet yedek küçük boy kordon çıkıyor. Cihazla gelen mevcut kordon büyük boy. Benim gibi ince bilekleri olanlar küçük boy kordonu tercih edebilirler, ancak ben yine de büyük boy olanı kullanıyorum.
Özellikleri
Garmin Vivofit adım sayar, uyku takibinizi yapar, ne kadar kalori yaktığınızı gösterir, ne kadar mesafe yürüdüğünüzü ölçer ve saati gösterir. Bunun dışında vivofit’in nabız ölçme özelliği de mevcut, ancak bunun için cihazın nabız ölçer versiyonunu almanız gerekiyor. Bu versiyonuyla birlikte size göğsünüze takacağınız bir aparat veriliyor.
Plastik bir kordona sahip olan vivofit oldukça hafif. Cihazın su geçirmemesi ve pil ömrünün yaklaşık 1 yıl olması en büyük avantajlarından. Diğer fitness band’lerin aksine ışık, bildirim gösterme gibi özellikler olmadığı için cihazı 2-3 günde bir, haftada bir gibi aralıklarla şarj etmeniz gerekmiyor. 1 yılın sonunda pili bittiğinde değiştirmenin de oldukça kolay olduğunu söyleyelim.
Vivofit’in Garmin Connect uygulamasıyla vivofit sahibi tanıdıklarınızla uygulama üzerinden bağlantı kurup adım challenge’ı yapma vs. gibi ekstra özellikleri de bulunuyor.
Kurulum
Garmin Vivofit’in kurulumu için telefonunuza Garmin Connect uygulamasını indirmeniz yeterli. Uygulama size neler yapmanız gerektiğini net bir şekilde anlatıyor. Yukarıda da dediğim gibi kurulum yaklaşık 5 dakika sürüyor, belki daha az.
Kullanım
Garmin Vivofit’in üzerinde sadece 1 adet tuş bulunuyor. Bu tuşla cihaz üzerinde görüntülemek istediğiniz veriler arasında dolaşabiliyor ve telefonunuzla eşleştirebiliyorsunuz. Verilerine cihaz ekranından bakmak istemeyenler Garmin Connect uygulamasıyla bu verileri günlük, haftalık, aylık olarak detaylı olarak takip edebiliyorlar. Verileri eşleştirmek için tuşa 4 saniye boyunca basılı tutmanız ve bluetooth’unuzun açık olması yeterli
Vivofit hiç eşleştirme yapmadan verileri kendisi üzerinde 2 hafta boyunca saklayabiliyor. Dolayısıyla cihazı sürekli olarak telefonunuzla eşleştirmenize gerek kalmıyor. Yine de her gün hedefleriniz sıfırlandığı için gün sonunda bir kere eşleştirmeniz faydalı olacaktır.
Deneyim
Garmin Vivofit’i 1 haftayı aşkın bir süredir kullanıyorum. Daha önce bir fitness band kullanmadım. Dolayısıyla diğer rakipleriyle tam manasıyla karşılaştıramıyorum ama bu fiyata alabileceğiniz en tatmin edici band’lerden biri olduğunu söyleyebilirim.
Cihazın adım sayacı %85 oranında isabetli. Küçük sallantıları algılıyor ve bunları adım olarak saymıyor. Dışarıda yaptığım küçük testlerde gayet başarılı olsa da evdeyken kimi zaman sapıtabiliyor. Yine de ortaya öyle abartılı farklar çıkmıyor.
Uyku takibi şaşırtıcı derecede başarılı. Kaç saat uyduğunuz, uyku derinliğiniz ve ne kadar hareket ettiğiniz gibi veriler oldukça isabetli. Bu verileri saat üzerinden değil, uygulama üzerinden görebildiğinizi hatırlatayım.
Ben işin kalori kısmıyla ilgilenmiyorum. Ne kadar doğru olabileceği konusunda fazla kafa yormadım ama bana sanki cihazın bu konuda algoritması biraz zayıfmış gibi geliyor.
Garmin Vivofit’i saat niyetine de kullanabilirsiniz zira alışılmışın dışında da olsa şık bir tasarımı olduğunu söylemek mümkün. Zaten bir kolunuza bunu, diğer kolunuza da Rolex takacağınızı zannetmiyorum.
İnsanın hayatına adım hedefi gibi bir faaliyet girmesi oldukça farklı bir deneyimmiş. Kendime 10.000 adım hedefi belirledim. Yürümeyi seven biri olarak bu hedefi her gerçekleştirdiğimde tuhaf bir haz alıyorum. Kimi zamanlar hedefimi tutturabilmek için kendimi ekstra olarak yorarken bile buldum. Vivofit sahibi tanıdıklarınızla girdiğiniz mücadeleler ise ayrı bir eğlence.
Bir fitness bilekliği takmanın sağlık açısından faydalı olduğu kesin. 🙂 Bu dünyalara girmek isteyenlere Garmin Vivofit’i öneririm.