
Bu sevimli şeyi geçen sene iPhone 5 ile çektim. Yüklerken biraz kıstım ama olmayan fotoğrafçılık kariyerimin en iyi işlerinden.
Geçtiğimiz ay Tim Cook’un Super Bowl’da çektiği bulanık fotoğrafı hatırlıyorsunuzdur. Kendisi fotoğrafı çeken cihazı üreten şirketin CEO’su olması dolayısıyla baya dalga konusu olmuştu. Ben bu konuda Timciğimin fazla üstüne gitmiyorum. Adam o heyecanla anı yakalamak istemiş ve eli kayıvermiş. Olur böyle şeyler…
Neyse, bu yazımda iPhone ile nasıl daha kaliteli fotoğraflar çekebileceğinizi anlatacağım. Ben bir fotoğrafçı ya da konunun uzmanı değilim, bu bağlamda 9to5Mac’ten biraz yardım aldım. Yazacaklarım kimileri için oldukça temel bilgiler ve basit fotoğraf tricklerinden öteye gitmeyecektir, ama görüyorum ki çevremde güzel bir manzarayı bilinçsizce fotoğraflayan birçok insan var. Bu nedenle bu yazıyı yazma gereği duydum. Şunu da belirtmeden geçmeyeyim, bugün telefonların dijital kameraları doğru kullanıldığında neler yapılabileceğini Apple’ın galerilerinden görebiliyoruz.
Burada yazacaklarımı herhangi bir telefon için de dikkate alabilirsiniz. iPhone diye başlık attım çünkü Android konusunda çok tecrübeli değilim.
1- Mümkünse düşük ışık çekimlerinde kameranızı sabitleyin
Özellikle düşük ışık çekimlerinde kumlanmayı minimuma indirmek için telefonunuzu mümkün olduğunca sabitlemek çok daha kaliteli görüntüler elde etmenizi sağlayacaktır. Bu sabitlemeyi taşıması oldukça kolay olan Mini Tripodlarla yapabileceğiniz gibi düz bir zemin ya da çeşitli objelerle de desteklemeniz mümkün.
2- Deklanşör için ses tuşlarını kullanın
Özellikle acemi kullanıcıların gözden kaçırdığı en önemli özelliklerden biri. Malum iPhone’daki ses tuşlarını deklanşör niyetine kullanabiliyoruz. Zor bir pozisyonda fotoğraf çekerken elimizi ekrana götürmek bize sıkıntılar yaşatabiliyor ve ufak bir titreme sonucu kötü fotoğraflar keyfimizi kaçırabiliyor. Bunu minimuma indirmek için ise basit bir şekilde ses tuşlarını kullanarak hem kendinize eziyet etmemiş oluyorsunuz hem de daha kaliteli fotoğraflar elde ediyorsunuz. Ses tuşlarını unutmayın!
3- HDR’ı açık bırakın
HDR yani High Dynamic Range telefonla çekilen fotoğraflar için hayli önemli bir rol oynuyor. Fotoğraf çekerken ışık çok önemlidir, HDR ise fotoğraflarınızdaki ışık dengelerini ayarlayıp aydınlık ve karanlık noktaların daha net gözükmesini sağlayan bir ayar. Basitçe örnek verecek olursak HDR sayesinde fotoğraflarınızdaki aydınlık kısımlar daha çok beyeza kayarken karanlık kısımlar daha koyuya doğru meyleder. HDR ile çekim yaptığınızda telefonunuz en iyi sonucu verebilmek için arkaplanda birden çok çekim yapar ve size fotoğrafın aydınlık ayarının en optimize edilmiş halini sunar. Bu nedenle HDR çekimler normal çekimlerden azıcık daha uzun sürebilir. HDR ayarını açık tutmak iPhone ile güzel fotoğraflar çekmek isteyenler için olmazsa olmazlardan.
4- Flash’ı kapalı tutun
Fotoğraf çekimlerinde flash kullanmak elbette ki bir hata değil. Özellikle düşük ışık çekimlerinde flash’a oldukça işimiz düşebiliyor. Yine de flash ayarını otomatikte bıraktığınız zaman telefonunuz bazen ortam ışığını yanlış algılayabiliyor ve kullanmaması gereken yerde flash kullanıyor. Fazla ışık da fotoğrafınızı olumsuz etkiliyor. Benim önerim: Flash’ı her zaman için kapalı tutun. Eğer gerçekten ihtiyacınız olduğu bir an gelirse o zaman açıp tekrar kapatabilirsiniz. Flash’ı kapalı tutmak ister istemez gün içersinde yaptığınız onlarca çekime olumlu yansıyacaktır.
5- Işığın geldiği yöne dikkat edin
İster profesyonel bir makinayla isterse iPhone ile fotoğraf çekiyor olun, dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerden biridir ışık. Mesela ışığın ana kaynağı fotoğraf çektiğiniz nesnenin tam arkasından geliyorsa çektiğiniz fotoğraf bir şeye benzemeyecektir ve nesne karanlıkta kalacaktır. Buna ters ışık diyoruz. Bu nedenle güzel fotoğraflar çekmek için ilk önce ışığın kaynağını belirlemeli ve ona uygun bir açıyla çekiminizi yapmalısınız.
6- Tüm açıları değerlendirin
Yukarıda bahsettiğimiz gibi uygun bir ışık seviyesinin bulunduğu açıdan fotoğraf çekmek önemli, ama ışığın geldiği yön yaratıcılığınızı kısıtlamasın. Bazen fotoğraf çekmek istediğiniz kişinin ya da nesnenin öyle bir açısını yakalarsınız ki ortaya defalarca bakmak isteyeceğiniz bir fotoğraf çıkar. Işık yetersiz kalsa bile piyasada bulunan birçok fotoğraf düzenleyici araçla eserinizi eşsiz bir hale getirebilirsiniz. Bu nedenle bir şeyin fotoğrafını çekmeden önce birçok farklı açıyı değerlendirin.
7- Mesafeyi iyi ayarlayın
Fotoğrafını çekmek isteyeceğiniz şeye göre dikkat etmeniz gereken mesafe ayarı değişir. Mesela bir insanı burnunun dibinden fotoğraflamak pek iyi bir fikir olmayabilir. Bulunduğunuz konumun ve fotoğrafını çekeceğiniz şeyin değişkenlerini dikkate alarak uygun bir mesafa ayarlamak size güzel sonuçlar verecektir.
8- Arka plan ve ön planı iyi değerlendirin
Fotoğraf çekerken belki de en dikkat edilmeyen hususlardan birisi. Örneğin çok beğendiğiniz bir nesneyi fotoğrafladınız ama arka plandaki küfürlü duvar yazısını farketmediniz ve fotoğrafınızın kalitesi otomatikman düştü. Bazen bu tür şeyleri fotoğraf düzenleyici araçlarla halledebilsekte fotoğraf çekmeden önce bunlara dikkat etmek sizi bir nebze olsun rahatlacaktır.
9- Kasmayın anı yakalayın gitsin!
Bu maddeleri falan sıraladık ama bazı anlar vardır ki açıymış, ışıkmış, dengeymiş pek fazla düşünme şansınız yoktur. Bu nedenle her ne kadar mükemmel gözükmeyecek olsa bile o anı ölümsüzleştirmek için basın deklanşöre gitsin. Tıpkı Tim Cook’un Super Bowl’da yaptığı gibi 🙂
Yukarıda çoğu kişinin az çok bildiği ama ugyulamaya üşendiği birkaç fotoğraf ayarından bahsettim. Daha güzel fotoğraflar çekmeniz dileğiyle…
Sevgiler…
Bu arada millet telefonlarıyla çektiği fotoğrafları satıp para kazanır oldu olum. Önemli bir konudan bahsediyoruz burda…