Bir yılan hikayesi Cyberpunk, gariban dostu Epic Games, özgürlük savaşçısı Facebook ve itaatkâr Youtube. Teknoloji ve Oyun sektöründe haftanın öne çıkan gelişmeleri
Selamlar, başlıktan da anlaşılacağı üzere bu serinin artık bir adı var, Ludens. Eğer devam ettirmeyi başarabilirsem bültene dönüşecek olan bu içerik için bir isim belirlemek iyi olur diye düşündüm.
Bu hafta oyun tarafında artık hafiften kabak tadı vermeye başlayan Cyberpunk 2077 dramaları var. Olaylar şimdiden video oyun sektörü tarihinin en büyük dramalarından biri olarak hafızalardaki yerini almış durumda. İçimin dışımın Cyberpunk olduğu şu dönemlerde bir sonraki hafta da aynı meseleyi konuşmamayı diliyorum.
Teknoloji tarafında ise ilgiyi en çok Apple ve Facebook arasındaki gizlilik tartışması çekti. Sosyal medya devi küçük işletmeler adına kılıçlarını çekerken Apple kullanıcı dostu olma gayretinde. DJI ve ABD hükümeti arasındaki mevzu da dikkat çekici.
Keyifli okumalar, sağlıklı günler…
Oyun Gündemi
CD Projekt Red özür diledi, Cyberpunk 2077 iadeleri başladı
Cyberpunk 2077 draması bitmiyor. Oyunun geliştirilme ve çıkış süreci bir yılan hikayesine dönüşmüşken kimse çıktıktan sonra da ortalığın bu kadar karışacağını tahmin etmemiştir. Son olarak CD Projekt Red oldukça sorunlu bir çıkış yapan PlayStation 4 ve Xbox One sürümleri için iade kabul edeceklerini duyurdu ve oyunculardan özür diledi.
Haftanın ilerleyen günlerinde ise Sony tarafından resmi bir açıklama geldi. Cyberpunk 2077’nin PlayStation mağazasından kaldırıldığını duyuran Sony, oyunculara da paralarının iade edileceğini açıkladı. Mağazalardan dahi kaldırılan oyun hakkında daha nasıl dramalar çıkacak kim bilir.
Ne olmuştu? “Tüm platformlarda daha iyi bir deneyim sunma” gerekçesiyle çıkış tarihi defalarca ertelenen Cyberpunk 2077, çıkışını gerçekleştirdikten sonra oyunu merakla bekleyen oyuncular tarafından kötü optimizasyon nedeniyle topa tutulmuştu. Özellikle konsol sürümünde yer alan buglar ve çeşitli sorunlar birçok kişinin canını sıkarken büyük beklentilerle ön sipariş vererek oyunu satın alanlar büyük hayal kırıklığına uğradı.
Özür. Önceki oyunları, özellikle de Witcher 3 sayesinde oyun camiasında yüksek bir kredisi olan CD Projekt Red’den kimse böyle bir şey beklemiyordu. Şirket merakla beklenen oyunun çıkış tarihinden 4 gün sonra özür dileyerek 21 Aralık tarihine kadar iadeleri kabul edeceklerini söyledi. Yapılan açıklamada “Oyunun PlayStation 4 ve Xbox One’da daha iyi çalışmasına daha çok dikkat etmeliydik” ifadesi kullanıldı.
Yalan rüzgarı. CD Projekt Red CEO’su daha önce oyunun eski nesil konsollarda da gayet iyi çalıştığına dair açıklamalarda bulunmuştu. Böyle bir açıklama satın alma kararlarını doğrudan etkilerken oyunun çıkış ve inceleme sürecinde de bazı soru işaretleri vardı. Oyunun ilk olarak RPG vaadiyle çıkması, sonradan action-adventure türüne çevrilmesi ve medyaya inceleme için kendi görüntülerini kullanamayacaklarına dair bir gizlilik sözleşmesi imzalatılması bunlardan birkaçı.
Bu arada CD Projekt Red tüm bu karmaşadan fena halde olumsuz etkilendi. İtibar kaybının yanı sıra maddi olarak da zarar gören şirketin hisseleri düşüşte. Şirketin düşen hisseleri şu ana kadar kurucularına 1 milyar dolardan fazlaya mal oldu.
EA, Codemasters’ı 1.2 milyar dolara satın alıyor
Electronic Arts, F1, Dirt, Grid ve Project Cars gibi yarış oyunlarıyla bilinen Codemasters’ı 1,2 milyar dolara satın alacak. Satın alımın 2021’in ilk çeyreğinde tamamlanması bekleniyor.
Ne olacak? Daha önce Take Two’nun da dahil olduğu bu satın alma sürecinden EA galip çıkmış gibi görünüyor. Şirketin Codemasters’ın mevcut oyunları üzerindeki etkisi nasıl olacak merak konusu. Malum, Electronic Arts uzun bir süredir kutu açtırma ve mikro ödemeler dolayısıyla kötü bir şöhrete sahip.
Konsol üreticileri daha güvenli bir online oyun deneyimi için bir araya geliyor
Üç büyük oyun konsolu üreticisi Nintendo, Sony ve Microsoft online oyunculuğu daha güvenli hale getirmek için birlikte çalışacak. Ortak bir bildiri yayımlayan şirketler oyunculara ve ebeveynlere sunacağı araçlarla daha güvenli ve makul bir oyun deneyimi sunmak istiyor.
Epic Games yılbaşı kampanyası
Steam ile olan rekabetine agresif pazarlama stratejileri ile karşılık veren Epic Games yılbaşına özel 17 – 31 Aralık arası her gün ücretsiz bir oyun verecek. Halihazırda her hafta ücretsiz 2 oyun veren Epic Games, yılbaşı kapsamında bugüne kadar “Cities: Skylines”, “Oddworld: New ‘n’ Tasty” ve “The Long Dark” oyunlarını dağıttı. Ayrıca ücretsiz oyunlarla birlikte herkese harcadıktan tekrar kazanacağı 60 TL’lik bir indirim kuponu da dağıtılıyor. Bu kuponlar, fiyatı 80 TL ve üzeri oyunlarda kullanılabilecek.
Teknoloji Gündemi
DJI, ABD hükümeti tarafından kara listeye alındı
Dünyanın en büyük ve en popüler insansız hava aracı şirketlerinden biri olan DJI, Çin hükümeti ile olan bağları nedeniyle ABD tarafından kara listeye eklendi. Çin merkezli şirketi uslusal güvenlik endişesi olarak gören hükümet, Amerikan şirketlerinin drone üreticisine teknoloji ihraç etmesini yasakladı.
Ne olmuştu? DJI daha önce Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’ndeki gözetim kamplarını takip etmek için Çin hükümetine insansız hava araçları sağlamasıyla gündeme gelmişti. ABD hükümeti de bu yasağı insan hakları ihlaline dayandırarak şirketin Çin hükümeti ile olan bağına referans veriyor.
Ne olacak? Huawei ürünlerine yönelik devam eden yasakla benzer bir yaptırım uygulayan ABD, kendi işletmelerinin, DJI’a parça sağlamasını zorlaştıracak. Bu da DJI’ın tedarik zincirini olumsuz etkileyecek. Çin bu yasağa karşı bir yanıt verirse ABD mağazalarında DJI ürünlerinin satışı da zora girebilir.
YouTube, Türkiye’ye temsilci atayacak
YouTube, geçtiğimiz aylarda meclisten geçen sosyal medya yasası kapsamında Türkiye’ye temsilci atayacağını açıkladı. Daha önce, ilk ihtardan sonraki 30 gün içinde temsilci atamadıkları için 10 milyon TL para cezası ödeyen şirket, bir sonraki aşama olan reklam yayınlayamama cezasından hemen önce temsilci atayarak mevcut yasaya uyacağının sinyallerini verdi.
Microsoft kendi işlemcisini geliştiriyor olabilir
Apple’ın M1 adımından sonra Microsoft da kendi ARM mimarili işlemcisini geliştiriyor olabilir. Bloomberg’in haberine göre şirket suncuları ve Surface cihazları için yeni bir işlemci üzerinde çalışıyor. Henüz resmi bir açıklama olmasa da Microsoft’un Apple’ın yolunu takip etmesi Intel’e bir darbe daha vurabilir.
Apple ve Facebook’un gizlilik didişmesi
Apple ile Facebook’un gizlilik çatışması gündemi meşgul etmeyi sürdürüyor. Apple’ın “gizlilik etiketleri” özelliği tanıtmasından bu yana Facebook ile aralarındaki gerilim yükseldi. Önce WhatsApp üzerinden iMessage için haksız rekabet şikayetinde bulunan Facebook, daha sonra gazete ilanları ile Apple’ın gizlilik tutumunun yanlış olduğuna dair kamuoyu yaratmaya çalıştı ve Apple’ın özgür interneti baltaladığını savundu. Apple’ın ise konuya karşı tutumu net: “Kullanıcılar kendi verileri üzerinde daha fazla kontrole sahip olmalı”
Ne olmuştu? Apple geçtiğimiz Eylül ayının başlarında uygulama mağazasına “gizlilik etiketleri” özelliğini getireceğini duyurmuştu. Bu özellik sayesinde kullanıcılar, bir uygulama indirmeden önce o uygulamanın hangi verileri topladığını detayı bir şekilde görebilecek. Bu özelliğin kullanıma açılmasıyla birlikte Facebook’un hangi verileri ne için kullanacağı ortaya çıkınca tartışmalar alevlendi
Facebook bunun üzerine Apple’ın bu hamlesini gazete ilanlarıyla protesto etmeye kalktı. Evet, dünyanın en büyük dijital şirketlerinden birinin New York Times ve Wall Street Journal’ın fiziksel gazetelerine tam sayfa ilan vermesi ilginç. Facebook bu protestosunda iOS 14‘te yer alan gizlilik özellikleri nedeniyle kişiselleştirilmiş reklam gösterilemeyeceğini ve bunun da özellikle küçük işletmeleri zarara uğratacağını söylüyor.
Kendini küçük işletmelerin savunucusu konuma sokan Facebook ayrıca “Apple vs. Free Internet” başlıklı tartışmalı bir ilan daha yayınladı. Şirket burada da Apple’ın bildiğimiz interneti değiştireceğini ve kişiselleştirilmiş reklamların kaldırılmasının kullanıcılar adına olumsuz olacağını savunuyor. Bunun sonucu olarak da internetteki birçok hizmetin eninde sonunda ücretli olabileceği yorumu getiriliyor.
Apple ne diyor? Apple konuya başından beri kullanıcı tarafından bakıyor. Kullanıcıların, kendi verileri üzerinde daha fazla kontrole sahip olması gerektiğini savunan şirket getirilen gizlilik özelliklerinin Facebook’un her zamanki gibi hedefli reklam oluşturmasına bir engel olmayacağını da söylüyor. Tim Cook’un Twitter üzerinde yaptığı açıklamada olduğu gibi şirket, Facebook’un iddia ettiği şekilde kullanıcıların izlenmesini doğrudan engellemiyor, bunun yerine önce kullanıcıların iznini istiyor.
Tepkiler: Konuya sadece kullanıcı tarafından baktığınızda Apple’a hak vermemek elde değil. Kullanıcılara verileri üzerinde daha fazla kontrol hakkı verilmesi dünyanın her yerinde yasal düzenleme seviyesinde konuşan bir konu. Ancak konuya işletme tarafından bakacak olursak haliyle reklam verenler bu durumdan pek memnun kalmayabilir. Her ne kadar Apple reklam ve hedeflemeyi doğrudan engellemeyeceğini söylese de verilerinin nasıl kullanıldığı gören kullanıcılar buna izin vermekten kaçınabilir.
Öte yandan gizlilik söz konusu olduğunda Facebook’un pek parlak bir geçmişi yok. Cambridge Analytica skandalı hafızalardaki yerini korurken Facebook’un kendini küçük işletme savunucusu konumuna sokup “Özgür İnternet” çığırtkanlığı yapması kimileri için samimi değil.