Tanımayanlar için Ronald G. Wayne Apple’ın 3 kurucu ortağından biri. Hani şu şirket kurulduktan 12 gün sonra hisselerini 800 dolara satan talihsiz dayı. Satmasaydı bugün o hisselerin değeri 67 milyar dolar civarında olacaktı.
İnternette belirli aralıklarla bugün 82 yaşında olan bu dedenin hikayesine muhtemelen denk gelmişsinizdir. Ben tekrardan özetleyeyim: Ronald Wayne Atari’de bir mühendis, Steve Jobs‘la burada tanışıyorlar. Wayne’in iddiasına göre Jobs kendisini Apple’da görmek istiyordu çünkü Wozniak’la Jobs’ın arasında süregelen ‘mülkiyet’ anlaşmazlıklarına yardımcı olacağını düşünüyordu. O zamanlar Wayne 40’lı, Steve’ler ise 20’li yaşlarında olduğu için şirketin kurulma aşamasındaki birtakım resmi evrak işlerinde de Wayne’in yardımının dokunabileceğini öngörmüştü Jobs. Nitekim öyle de oldu, ancak şirket kurulduktan kısa bir süre sonra Wayne konumunu değerlendirdi ve kendi isteği doğrultusunda şirketten ayrıldı. Apple’ın ilk logosunu da tasarlayan Wayne, şimdilerde Pahrump’taki küçük bir evde koleksiyonerlik yapıyor. Ronald Wayne’in bizzat yazdığı “Adventures Of An Apple Founder” ve “Insolence Of Office” adlı iki kitabı da bulunuyor.
Geçtiğimiz günlerde Motherboard kendisinin bir halini hatırını sorayım demiş. Wayne yıllar boyu bu tarz isteklerden sıkılmamış olacak ki memnuniyetle röportajını vermiş. Kendisi şahsı üzerinden yapılan yüzlerce goygoya rağmen pişman olmadığını üstüne basa basa söylüyor.
“Steve Jobs ile bir buz küpü arasında seçim yapmak zorunda kalsaydınız ısınmak için buzu tercih ederdiniz”
Röportajda dikkatimi çeken birkaç noktayı sizlerle paylaşayım.
– Steve Jobs, Apple büyüdükten sonra Wayne’i üç kez ziyaret etmiş. Bu ziyaretlerde Jobs Wayne’e Apple’da çalışması için iş teklifi sunmuş, ancak Wayne her seferinde bunu reddetmiş. Steve’ler bunun haricinde kendisine herhangi bir para teklifinde de bulunmamışlar
– Ronald Wayne’e Jobs ile Wozniak arasındaki ilişki sorulduğunda şöyle diyor:
“Birbirlerini iyi tamamlıyorlar, ancak oldukça farklı kişiliklere sahipler. Steve Jobs ile bir buz küpü arasında seçim yapmak zorunda kalsaydınız ısınmak için buzu tercih ederdiniz. Sanırım Apple’ı bugünkü yerine bu getirdi”
Kendisi belli ki burada Jobs’ın Apple’ın kurulma aşamasındaki tavırlarından bahsediyor, zira kariyerinin ilerleyen yıllarında Jobs’ın insanlara karşı olan tavırlarında değişimler olduğunu birçok kaynaktan okuyoruz, duyuyoruz.
– İlginçtir, Wayne bugüne kadar hiçbir Apple ürününü kullanmamış. Hayatı boyunca hiçbir Apple ürününe sahip olmamış. Hatta bilgisayar, evine 90’lı yılların ortasında girmiş. Kendisi bu durumu “İhtiyacım yok kardeşim” şeklinde açıklıyor. Telefon da kullanmıyormuş, sadece acil durumlar için arabasında TracFone bulunduruyormuş. Bir keresinde röportaj esnasında kendisinin eline iPad tutuşturulmuş. Wayne bunu kabul edip evlatlık oğluna hediye etmiş. “Bu benim bir Apple ürününe sahip olmaya en çok yaklaştığım andı” diyor Wayne.
– Wayne’in hayattan yüksek beklentileri olmamış hiçbir zaman. “Kendi kendine öğrenen bir mühendistim. Yeni bir şey çıkar, onu öğrenir. Onun zamanı geçtiğinde yeni çıkan şeyleri öğrenir bir şekilde geçimimi sağlardım. Hiçbir zaman bilgisayarlara yoğun bir ilgi duymadım“ şeklinde konuşuyor Apple’ın kurucu ortağı.
– Son olarak Ronald G. Wayne’e kısaca “Pişman mısınız?” diye soruluyor. Wayne ısrarla Apple hisselerini sattığı için pişman olmadığını söylüyor. Ölene kadar da cevabı değişmeyecekmiş. “Apple’dan ayrılmamın birkaç sebebi vardı. Bunlardan bir tanesi tutkumun bilgisayarlar üzerine değil slot makinelerine yönelik olmasıydı. Ben o zamanlar 40’lı yaşlarımdaydım, Steve’ler ise 20’lerindeydi. Bu bir kaplanı zar zor kuyruğundan yakalamak gibi bir şey. Eğer Apple’da kalsaydım zengin olabilirdim, ama devlerin ardındaki bir gölge olarak kalacaktım. Asla kendi projemi yapamayacağımı biliyordum. Benim isteğim bu değildi”
Bu zamana kadar Ronald Wayne’in tam olarak nasıl bir kişiliğe sahip olduğuna dair bir fikrim yoktu. Okuduğum kitaplarda hızlıca geçilir, haberlerde ise hep aynı şeylerden bahsedilirdi. Anladım ki Ronald G. Wayne bundan daha fazlasını da hak etmeyen bir adammış. Zamanında Apple hisselerine sahip olan Wayne şimdilerde küçük bir kasabada koleksiyonerlikle geçimini sağlıyor ve huzur içinde ölmeyi bekliyor.
ve pişman değil.