Hızlı giriyorum. Ürünlerin Amazon‘da daha ucuza satılacağından dolayı falan değil. Amazon’un sunacağı müşteri memnuniyetinden, şark kurnazlığı olmadan iş yapmasından ve müşterisini aptal yerine koymayacağından dolayı korkuyorlar.

Korkuyorlar; çünkü tüm bu saydıklarım olmadan Türk internetinde büyük çaplı, kesintisiz hizmet verebilen bir pazar yerinin tutunabileceğini görmek istemiyorlar. İnsanımızın buna alışmasından, daha iyilerinin farkına varmasından ödleri kopuyor. Bir yerden tanıdık geldi mi?

Amazon, Türkiye pazarına girme konusunda oldukça ciddi. Önce amazon.de adresi üzerinden Türkçe hizmet vermeye başladılar, Türkiye’ye 49 Euro üzeri kargo ücretsiz oldu. Amazon’un bu hamlesine karşı ülkemizde, daha birkaç ay önce gümrüksüz alışveriş sınırı 150 Euro’dan 75’e indirilmiş, Amazon’un niyetinin ciddi olduğu farkına varılınca da bu limit 30’a kadar düşürülmüştü. Bugün Amazon’dan yapacağınız bir alışveriş 30 Euro’dan fazla tutuyorsa gümrük vergisi ödemek zorundasınız. Alınan bu kararlarda Türkiye’de faaliyet gösteren e-ticaret sitelerinin bir etkisinin olmadığı size inandırıcı geliyor mu?

Amazon’un Türkiye üzerindeki operasyonu bununla sınırla kalmayacak elbette. E-Ticaret devinin LinkedIn‘de İstanbul lokasyonlu iş ilanları vermeye başladığını görebilirsiniz. Türkiye’de hali hazırda faaliyet gösteren bir e-ticaret sitesini satın alarak da operasyonlarına başlaması mümkün. Şirket daha gelmeden ülkemizde türlü türlü önlemler alınmaya başlanmışken tam anlamıyla faaliyete başladıktan sonra neler olacağı ciddi bir merak konusu.

Eğer sıkı bir internet kullanıcısıysanız son zamanlarda ‘internetten alışveriş‘ konusunda birtakım hareketlenmeler olduğunu görmüşsünüzdür. Çıkarılan kanunları, kapanan siteleri vs. geçtim son kullanıcı bazında da bazı hareketlenmeler var. Bu hareketlenmelerden en sonuncusu ve bu yazıyı yazmama dolaylı yoldan sebep olan “22 temmuz 2017 donanımhaber rezaleti” başlığı. Konuya çok detaylı girmeyeceğim. Yöneticiler gerekli açıklamaları vs. yapmış, merak eden ayrıntılı araştırabilir. Ortada bir rezalet olduğunu falan düşünmüyorum, kimsenin de savunucusu değilim. Benim bu konuya yönelik takıldığım nokta, takip eden günlerde Donanım Haber Genel Yayın Yönetmeni Mesut Çevik‘in canlı yayında yaptığı birtakım imalar. Kendisi yayında birkaç sefer bu olayının büyümesine “bazı güçlerin” sebep olduğunu ima ediyor. Hatta şurada açıkça “…bu olayı bu kadar patlatan, insanları bu kadar gaza getiren çoğu insan da belki ticari bir sitenin sahibidir” diyor.

Bu tarz açıklamaları sıradan bir internet kullanıcısı yapsa çok da üzerinde durmaz, ‘komplo teorisi’ der geçersiniz; ancak Türkiye’nin en fazla ziyaret edilen sitelerinden biri olan Donanımhaber’in Genel Yayın Yönetmeni böyle konuşuyorsa oturup düşünmekte fayda var. Kendilerinin iş gereği kurdukları bağlantılar ve dostluklar sayesinde aldıkları birtakım duyumlar bu tarz açıklamalar yapmalarına neden olmuş olabilir. Bu olayda saçma sapan bir tarafgirlik olduğu için tekrar söylüyorum: Kimseyi savunduğum falan yok. Mesut Çevik şahsını ya da turuncu siteyi sevmeyen bazı insanlar “kendini aklamak için böyle konuşuyor, sahtekarlar!” tarzında yorumlarda da bulunabilirler. Mesut Çevik benim babam mı? Banane.

Umarım dikkat çekmek istediğim nokta anlaşılmıştır. “Amazon, Türkiye’ye gelsin ve diğerlerini bitirsin!” tarzı bir düşünce beslemiyorum, ülkemize gelip diğerlerine bir şeyler öğretmesi benim ve birçoklarının daha çok işine gelir. Burada merak edilen: Yarın öbür gün Amazon Türkiye’ye geldiğinde ne kadar ‘Amazon’ olabilecek?


tatlı dillim, güler yüzlüm, ey ceylan gözlüm! gönlüm hep seni arıyor, neredesin jeff?