Bu yazı Temmuz 2015 tarihlidir. Aradan geçen süre içerisinde yazıdaki bazı kısımlara yönelik düşüncelerim değişti, ancak yazı “1 senelik deneyim” konsepti taşıdığı için herhangi bir güncelleme yapmadım. Tercih yapacaklar daha isabetli, detaylı bilgi edinmek için yorumlar kısmında çekinmeden sorularını sorabilir. Başkalarının da faydalanması açısından sorularınızı iletişim formu ya da mail ile sormak yerine yorumlara yazmanız beni mutlu eder. Teşekkürler.
Merhabalar, malum YGS-LYS sona erdi. Sınava giren arkadaşlara geçmiş olsun. Tercih döneminin yaklaşması sebebiyle kafasında soru işareti olan arkadaşlar için kendi bölümüm hakkında bilgilendirici bir yazı yazmak istedim. Geçen sene kendimden biliyorum ki bu bölüm hakkında bir Google araştırması yaptığınızda yeterince tatmin olamıyorsunuz ve kafa karışıklığı içerisinde açtığınız tüm sekmeleri kapatıyorsunuz. Bu yazıda vkipedideki anlamsız tanımların aksine Yönetim Bilişim Sistemleri (YBS) bölümünün ne olduğunu kafa karışıklığına sebebiyet vermeden açıklamaya çalışacağım.
Yönetim Bilişim Sistemleri kısaca bilişim sektörüne yönetici yetiştirmeyi amaç edinmiş bir bölümdür. Bölüm, öğrencilerini işletme ve bilgisayar bilimlerine hakim bir birey olarak yetiştirir.“Her şeyden biraz ama hiçbir şeyden tam değil” mantığı YBS içinde geçerlidir. Bu bakımdan Endüstri Mühendisliğine fazlaca benzer. Bölümün geniş bir yelpazeye hitap etmesi beraberinde birçok iş olanağıyla birlikte öğrencisine onlarca alan içerisinden kendi yolunu seçme imkanı verir.
YBS bölümünü Türkiye’ye ilk olarak Boğaziçi Üniversitesi açmıştır. Türkiye’de yeni yeni kıymeti anlaşılan YBS yutdışında oldukça popülerdir. İngilizcesi Management Information Systems (MIS) olan bölüm, üniversitelerin farkına varmasıyla birlikte yavaş yavaş Türkiye’de de popülerleşmeye başlamıştır. YBS için çoğunlukla TM-1 den alım yapan üniversitelerden bazıları YGS-6 dan da alım yapmaktadır. Tahmin edilebileceğiniz üzere en yüksek puandan alan üniversite Boğaziçi Üniversitesidir.
Gelelim bu sıkıcı genel bilgilerden sonra tercih yapmayı düşünen arkadaşları en çok ilgilendiren sorulara. İş imkanları ?! Maaş ?! Dersler ?! Hangi Üniversite ?!
İlginçtir ki bir öğrenci üniversiteyi kazanmadan önce çok önem verdiği bu soruları üniversiteyi kazandıktan sonra bir kenara atıp unutur. Kim ? Ben mi ? Açıkçası bu soruların cevaplarıyla benden çok çevremdekiler daha çok ilgilendi 🙂 Yine de bu yazıda klasik soruları elimden geldiğimde cevaplayacağım.
İş imkanları
Yukarıda da belirttiğim gibi YBS bilinenin aksine oldukça kapsamlı bir bölümdür. Genelde tercih yapan öğrenci için “Bilişim sektöründe yönetici”, “Veri tabanı”, “Sistem tasarımı” gibi yüzeysel cevaplar yeterli olsa da komşu teyze ya da en son 2 yıl önce gördüğünüz amcanız için daha spesifik cevaplar vermeniz gerekiyor. Bölümü okumaya başlayan öğrencilerin her biri günler sonra kendi spesifik cevabını üretiyor. Her neyse iş imkanlarına geri dönelim.
Ben henüz 1.sınıfım, dolayısıyla şöyle iş imkanı var böyle iş imkanı var demem yanlış olur. Yine de hocalarımdan ve ortamlardan öğrendiğim kadarıyla bir şeyler söyleyebiliyorum. İlk olarak da şunu söylemem gerekiyor : Eğer kendinizi geliştirmezseniz bu bölümün mezunu olarak iş bulmanız zor, çünkü çok fazla rakibiniz var. Moralinizi bozmayın, okumaya devam edin.
Bir YBS mezunu işletme ve bilgisayar alanlarında bilgi sahibi olduğu için her iki biliminde iş olanaklarına sahiptir. Onlarca meslek arasından birkaçını sıralayacak olursam : Programcı, sistem yöneticisi, veri tabanı yöneticisi, sistem tasarımcısı, finans, pazarlama, ekonomi, yazılım uzmanı, IT uzmanı, SAP danışmanı vs.
Her ne kadar bölümün devletteki iş imkanları günden güne artsada YBS bölümü daha çok özel sektöre hitap eden bir bölüm. Bölümden mezun olduğunuzda yeterli donanıma sahipseniz özel şirketlerde yüksek maaşlarla iş bulabilirsiniz. YBS bölümü daha çok IT sektörüne hitap eden bir bölümdür. Tahmin edebileceğiniz üzere en büyük rakipleri Endüstri Mühendisleridir.
Hala YBS mezununun ne tür işler yaptığını kavrayamadıysanız kısaca şöyle cevap vereyim : IT çatısı altında kendinizi hangi alanda geliştirirseniz o işi yaparsınız. YBS bölümü “iş bulamam” korkusuyla bakılmaması gereken bir bölümdür. Birçok iş imkanı vardır ama olay sizde bitiyor. Siz ne tam bir “yazılımcı” ne de tam bir “işletmeci” olduğunuz için salt işletme ve yazılım okuyanların önünüze geçme ihtimali yüksek. Bu bir dezavantaj gibi gözükse de bunu avantaja dönüştürmek sizde bitiyor. Neticede kendini geliştirmeyen ve yerinde sayan bir birey hiç bir işte tutunamaz
Dersler ve üniversite seçimi
YBS bölümünde hem işletme hem de bilgisayar bilimine yönelik dersler alınır. Ben ilk sene şu dersleri gördüm : Bilişim Sistemlerine Giriş, Hukuka giriş, Algoritma ve Veri Yapıları, İşletme Bilimine Giriş, İktisat, Yönetim Organizasyon, Yazılı ve Sözlü İletişim, Genel Muhasebe, Genel Matematik, İşletme Matematiği.
Seneye ise beni programlama dersleri ve yine matematiğin çeşitli türleri bekliyor.
Gördüğünüz bazı dersler size anlamsız gelecektir ve size ilerisi için hiçbir şey katmayacaktır. Aslına bakarsanız bu durum hangi bölüme giderseniz gidin gerçekleşme olasılığı çok yüksek bir durum. O yüzden bu kadar kafaya takmayın.
Üniversite konusuna gelecek olursak şuan da YBS bölümünde lider YGS – 6 ile alım yapan Boğaziçi Üniversitesi. Kendi üniversitem diye demiyorum ama bana göre Boğaziçi’nden sonra Sakarya Üniversitesi gelir. Buna akademik kadrosuna, verilen eğitime ve hocaların bölüme ilgisine bakarak söylüyorum. Her zaman en yüksek puanla öğrenci alan üniversite en iyi üniversite olmaz. Bunu üniversiteyi kazandıktan sonra anlayacaksınız.
YBS bölümünün avantajları
- Türkiye’de yeni yeni kıymeti anlaşılıyor ve her geçen gün ihtiyaç artıyor. Geleceği olan bir meslek. Yükselen bir değer. (hehe)
- Yurt dışında geçerliliği çok yüksek
- İsmi havalı. İngilizcesi daha havalı.
- Fakültenizdeki işletmecilerin sizi kıskanması.
- Eğer İşletme fakültesinde okuyorsanız (muhtemel) fakültedeki en yüksek puana sahip öğrenciler olduğunuz için hocaların özel ilgisi.
- Hem işletmecilerden hem de bilgisayarcılardan oluşan bir çevreniz olması.
- Okuması keyifli. :/
- Tahmin edilenin aksine bölümdeki kız saysı erkek sayısından fazla.
- Mezun olduğunuzda “YBS’ciyim ben. Her işi yaparım!” mantığıyla yüzlerce pozisyona iş başvurusu yapabilme özgürlüğü.
- Üniversitelerin bölüm üzerine düşüp çeşitli etkinlikler düzenlemesi, kaliteli eğitim verme çabaları.
- Girişimci, geniş ufuklu bir çevreniz olması.
- Program yazabildiğiniz için tüm fakültenin (İşletme ya da İİBF için) size bulunmaz Hint kumaşı gözüyle bakması.
YBS bölümünün dezavantajları
- YBS bölümünün ne olduğunu çevreye açıklamak.
- “İki yıllık mı?” sorusuyla her yerde karşılaşmak.
- Endüstri Mühendislerinin YBS’cileri gölgelemesi (Bu size kalmış)
- Diğer bölümlerin Endüstri Mühendislerinden nefret etmeleri yetmiyormuş gibi birde sizden nefret etmeleri.
- Her şeyden anlamak ama hiçbir şeyi tam olarak bilmemek. (Bunun avantajı olduğu gibi dezavantajı da oluyor)
- Size bir Bilgisayar Mühendisi gibi davranılması.
- Bir Bilgisayar Mühendisi gibi kod yazamayacağınızı kabullenmek (Bu da size kalmış)
- Bölümü okurken kendinizi geliştirmezseniz bir hiç olacağınızı anlamak.
- Bazıları için mezun olduğunda bile hala ne yapacağını anlayamamak.
YBS bölümü için gerekli nitelikler
- En başta girişimci ruhlu olmalısınız. Zaten eğer tercih kağıdında 1. sıraya YBS yazıyorsanız girişimciliği yarılamışsınız demektir. Çünkü riskleri biliyorsunuz
- İngilizce.
- Kendinizi geliştirmeye olabildiğince açık olmanız gerekir. Her daim aç, her daim budala olmalısnız.
- İngilizce.
- Teknolojiyi iyi takip ediyor ve bilgisayardan anlıyor olmalısınız.
- İngilizce.
- Popüler kültürü takip eden, girişimcilik ve teknoloji dünyasını tanıyan, en azından belli başlı CEO’ları tanıyacak kadar teknoloji kültürüne sahip olmanız gerekir.
- İngilizce.
- Birazcık matematik biliyor olmanız hem okumayı hem sonrasını kolaylaştıracaktır.
- İngilizce.
- Konuşkan, girişken biri olmanız bölümü okurken size çok fayda sağlayacaktır.
- Ve eğer mezun olduğunuzda hala İngilizce’yi tam olarak bilmiyorsanız bölümü baştan okuyun.
Tüm bu yazdıklarım 1 senenin tecrübeleri. Kim bilir belki bundan yıllar sonra çok daha farklı bir tabloyla karşılaşırım.
YBS bölümü hakkında tercih dönemindeki arkadaşlara yardımcı olması amacıyla sizleri bilgilendirmeye çalıştım. Elbette değinemediğim, atladığım konular vardır. Kafanıza takılan her şeyi (Bölüm ya da Sakarya Üniversitesi hakkında) cevaplamaya çalışırım. Umarım faydalı olmuştur.
Bilgilendirme için teşekkürler. Anladığım kadarıyla mezun olduktan sonra iş bulup bulmama kendinizi ne kadar geliştirdiğinize bakıyor.
Evet öyle de diyebiliriz ama nereden baksanız çoğu bölüm için bu durum geçerli. Karamsar olmaya gerek yok 🙂
Peki ygs6 da boğaziçi için kaç net yaptınız bende bu sene gireveğimde ygs ye hedefimi tam belirlemek için sormak istedim
Merhaba, yanlış anlaşılma oldu sanırım. Ben Boğaziçi’nde değil Sakarya’da okuyorum. Ortalama kaç net yapmanız gerektiğini internetten aratarak bulabilirsiniz.
Özel üniversitelerden hangisini önerirsiniz? ( Kadir has, Yeditepe, falan)
Özel üniversitelerin YBS bölümleri hakkında çok bir bilgim yok, ama YBS odaklı etkinliklerde, ortamlarda vs. daha çok Yeditepe’nin ismini duyuyorum.
uygulamalı bilimler fakültesi ile ibf arasındaki fark nedir hangisi daha faydalı bölüm için
İBF Sakarya Üniversitesi’ne bağlı. Zaten bildiğim kadarıyla Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nde YBS yok. Yakın zamanda üniversitede bir bölünme olmuş, detayları ve farkı ben de bilmiyorum.
Ben bu bölümü okumak istiyorum ama bilgisayardan ne çok fazla ne çok az anlıyorum sizce bu bölümü seçmelimiyim yoksa bilgisayardan çok anlamadığım için seçmememilimiyim ?
YBS salt bilgisayar odaklı bir bölüm değildir. Bölümü okurken ve mezun olduğunuzda bilgisayara hakim olmak bir avantaj; ancak bölümün temel prensiplerini öğrenmek, kavramak, yorumlayabilmek için bilgisayardan “çok iyi” anlamak gerekmiyor. Gitmek istediğiniz üniversitenin ders içeriklerini araştırıp size uygun olup olmadığına karar vermenizi tavsiye ederim.
Peki eğer bölümü okurken bilgisayar üzerine pek bisey yapamazsam işletme bölümüne geçebilir miyim
Yatay geçiş, merkezi geçiş, çap vs. gibi olayları araştırmanız gerekiyor. Ya da tekrar tercih yapıp İşletme yazarsınız. Geçiş durumları için her üniversitenin ayrı şartı oluyor. Genelde ortalamaya bakıyorlar.
Ben bahsettiğiniz tarzda bir senaryoyu mantıklı bulmuyorum. Her bölümde mutlaka yapamadığınız, zorlandığınız, eksik kaldığınız alanlar olacaktır. Sırf bunun için bölüm değiştirilmez. Benim bilgisayarın B’sinden anlamayan tanıdığım birçok YBS’ci var. Doğru mu? Değil, ama o kişilerde kendilerine bir şekilde kariyer yolu çiziyorlar. Salt YBS ya da İşletme diploması mezun olduğunuzda size büyük bir avantaj sağlamayacak. Sektör, okurken ekstra olarak kendinize neler kattığınıza, neler yaptığınıza bakıyor.
Bölüm değiştirme, geçiş yapma vs. gibi olayları düşünmek yerine ders içeriklerini araştırıp kendinizi iyi analiz etmeniz daha doğru olur.
Evet haklısınız ama o şekilde bölüm değişikliğinden bahsetmiyorum bildigim kadarıyla seçmeli işletme dersi alabiliyoruz bilgisayar üzerine biseyler yapamayinca o dersi alsak daha iyi olur değil mi ?Ben bilgisayardan normal düzeyde anladığım için yapamaz mıyım diye bu kadar ince eleyip sıkı dokuyorum
Zorunlu dersleri seçmelilerle değiştirmek gibi bir durum söz konusu değil. YBS’nin zorunlu olan bilgisayar temelli dersleri var, bunları vermeniz gerekiyor.
Hiçbir üniversitede ‘seçmeli ders’ kavramı sandığınız kadar ‘seçmeli’ olmuyor.
YBS bölümü temel işletme prensiplerinin yanında öğrencisinden bilgisayarın çalışma mantığı, programlama, algoritma, yazılım kavramları, işletmelerin teknolojiyi nasıl kullandıkları gibi konularda bilgi ve fikir sahibi olmasını ister. “Bilgisayardan anlamak” derken excel kullanmak, format atmak, disk bütünleştirmek vs. gibi şeyleri kastediyorsanız bu gibi konularda bilginizin olmaması bölümü okumaya engel değil. Pek tabi bunları bilseniz iyi olur. Yukarıdaki saydığım şeyler ise zaten bölümü okurken elde edebileceğiniz kazanımlar.
“Bu bölümü neden tercih etmek istiyorum?” sorusuna tatmin edici bir cevabınız olmalı.
Siz bu bölümü seçerken bilgisayar bilginize güvenerek mi sectiniz ?
Hayır.
Bilgisayardan anlamayan birine bu bölümü önerir misiniz?
Hayır.
sizce bilgi ve belge yönetimi mi yoksa yönetim bilişim sistemleri mi?
Bildiğim kadarıyla bilgi ve belge yönetimi YBS’den çok farklı prensiplere sahip bir bölüm. Bana göre tabii ki yönetim bilişim sistemleri.
Bu bölümü yazmayı düşünüyordum ama tüm iş ilanlarında mis yerine bilgisayar mühendisi de alınabileceği ve 3-5 yıl tecrübe istendiğini gördüm ve bu beni korkuttu.Sizce ileride daha avantajlı bir meslek mi olacak yoksa hep alt bölüm gibi mi görülecek?
Hangi iş ilanlarına baktığınız önemli. Eğer yazılım odaklı iş ilanlarına bakıyorsanız piyasa elbette ki bilgisayar mühendislerini ybs’ye tercih edecektir. Bunun dışında örneğin bir sistem analisti iş ilanlarına baktığınızda YBS mezunlarının daha çok tercih edildiğini görebilirsiniz. Bu sizin kendinizi nasıl geliştirdiğinize de bağlı olarak değişebilir. YBS’nin bilgisayar mühendisliğinden ayrıştığı önemli noktalar var, bunları araştırın.
Sadece okul okuyarak, diploma alarak işverenlerin sizin kapınızı çalacağı yanılgısına kapılmayın. Tıp, hukuk vb. bölümlerin haricinde, hangi üniversitede olursanız olun, kendinize ekstra bir şey katmadığınız sürece iş bulmakta zorlanacaksınız.
Daha avantajlı bir bölüm derken? Neye göre daha avantajlı? YBS hali hazırda birçok avantajı olan bir bölüm. İlerleyen yıllarda da ülkemizdeki öneminin artacağını düşünüyorum.
Ne derece matematik istiyor bu bölüm
Orta diyelim. Analitik düşünebilmek bir avantaj; lakin öyle ahım şahım bir matematik gerekmiyor.
Bugün ek tercihler bitiyor. Web üzerinde HTML CSS PHP , Os üzerinde ise VB,VB.Net üzerinde orta düzey bilgim var. Bilgisayara küçükten beri istekliyim. Kendimi geliştireceğime inanıyorum. Ancak Bayburt Üniversitesi’ne daha bu sene açıldı yazıp yazmama konusunda kararsızım. İlk tercihte yazmamıştım. Ve şuan sadece bayburt üniversitesi geliyor. Yazma mı önerirmisiniz ? Yoksa 1 sene bekleyip başka bir şey düşünmelimiyim. Sağlık Meslek Lisesi temelliyim matematik ve fen derslerim zayıf. Seneyede olsa mühendislik ihtimalini zor görüyorum. Ne önerirsin hocam?
Eğer 1 sene daha bekleyip imkanları daha iyi bir şehri (İstanbul ve çevresi, İzmir vb.) kazanabileceğinizi düşünüyorsanız bekleyin, ama bu ihtimal size çok çok çok uzaksa diyebileceğim fazla bir şey yok. Üniversite çok öneli değil belki ama şehir oldukça önemli. Bayburt Üniversitesi hakkında bir şey söyleyemeyeceğim. Tavsiyem burayı tercih etmeniz durumunda okuldan ziyade yeteneklerinizi daha çok geliştirmeye odaklanmanız olur. Üniversite bir şekilde biter.
Selamın aleyküm hocam.Bu sene Bursa Uludağ üniversitesi ybs kazandım.Yazınızda bahsetmemişsiniz sanırım o zaman açık değildi.İlk tercihim Sakarya üniversitesiydi dediğiniz gibi bende bu bölümde Sakarya üniversitesinin iyi olduğunu düşünüyorum.Bu sene geçme imkanım olursa da değerlendireceğim.Benim aklıma takılan bir risk alarak bu bölümü seçtik orası tamam.Bize ne düzeyde bilgisayar bilgisi verilecek ve ne düzey bir cihaz almalı ?
Bu soru belki de en çok karşılaşılan sorulardan biri fakat tatmin edici bir cevap bulamadığım için burda belirtiyorum.Bilgisayari sadece üniversitedemi kullanacaksınız derseniz de aldığım bilgisayar beni 6-7 yıl götürmeli yani biraz da iş bilgisayarı olmalı işteyken de işimi görmeli.
Birde kendimizi geliştirmeliyiz diyip duruyoruz bunu nasıl yapabiliriz? Demek istediğimi biraz açayım misal ben kendimi C# geliştirmek istiyorum.Bunu normal olarak video izleyerek bı evde kendimiz deneyerek mi yoksa akrabalardan bilgisayar mühendisi çıkma şansına mı bakacağız.Ya da bildiğiniz internette bu işi ücretsiz yapan faydalı siteler varmı?
Şimdiden teşekkürler 🙂
Ortalama düzeyde bilgisayar bilgisi verilecek. Sırf bu bölüm için seçeceğiniz bilgisayarın spesifik birtakım özellikleri olmasına gerek yok. Tavsiyem min. 8GB RAM’li güncel işlemcili bir model seçin ki Visual Studio, SQL vs. gibi platformlarda zorlanmayın. 6-7 sene çok iddialı, aldığınız bilgisayarı bu kadar süre kullanmayacaksınız.
Kendinizi geliştirmenin yüzlerce yolu var. Bunların tabii ki en yaygını internet ortamında sürüyle bulabileceğiniz videolar. Bu videoların okulda verilen birçok dersten daha faydalı olacağını göreceksiniz. Basit bir Google araştırması yaptıktan sonra kendinizi geliştirmek istediğiniz alana yönelik videolara ve çeşitli araçlara ulaşabiliyorsunuz. Akrabaymış vs. hiç gerek yok. Kendini geliştirmek isteyene bugün internet ortamında yüzlerce bedava içerik var.
Tavsiyem henüz yolun başındasınız her şeyden önce ilk olarak İngilizcenizi geliştirin. Sizin için İngilizce şu an tüm yazılım dillerinden, alacağınız derslerden daha önemli.
Sakarya üniversitesi ve ybs bölümünden halen memnunmusunuz?
Önümüzdeki yıl girecek öğrencilere tavsiye edermisiniz?
Merhaba, bana kalırsa bölümün, hocalarının ve öğrencilerin katetmesi gereken çok mesafe var; ancak mevcut durumda Sakarya YBS en iyilerinden biri. Dolayısıyla tavsiye ederim.
Burdur ‘ da ybs okuyorum 1.sınıfım sakarya’ya geçmek için kaç ortalamam olması lazım ?
3 ve üstü olursa rahat geçersiniz.
Teşekkür ederim
Bu yazınızı okudum, öncelikle teşekkür ederim böyle bir imkanı sunduğunuz için. Ancak yazınızın başında bazı şeyler değişti düşünce olarak bende demişsiniz. Onlar nedir, paylaşır mısınız? Ve diger sorum şu anda yeniden tercih hakkınız olsaydı Sakarya Üniversitesinden vazgeçip, diğer adı belli bir Üniv’e geçer miydiniz? (Üniversite adı ile birlikte tabii.)
Simdiden sağolun, iyi günler.
Adı belli bir üniversite derken neyi kastettiğinizi pek anlayamadım. Yönetim Bilişim Sistemleri bölümü zaten her üniversitede yok, dolayısıyla Sakarya rahat ilk 5’e girer. Yeniden tercih hakkım olsaydı üniversiteden dolayı değil şehirden dolayı bir değişiklik yapabilirdim, o da düşük bir ihtimal.
Değişen düşüncelerimin hepsini yazsam bundan ayrı uzunca bir yazı çıkar. En basitinden artık akademisyenlerin unvanlarının bir halta yaramadığını, salt kendini geliştirmenin bir halta yaramadığını, aldığınız derslerin sizi kesinlikle eğitmekten uzak olduğunu, kendinizi pazarlamanın her şeyden daha önemli olduğunu, YBS’nin o kadar da havalı olmadığını, bölümün bir alana odaklı iş gücü yetiştirmediğini vs. düşünüyorum.
Bu sene merkezi yerleştirme ile ybs bölümüne yatay geçiş yapmayı planlıyorum önümde 3 seçenek var;
Dokuz Eylül, Akdeniz, Sakarya bu 3’ünden sizce hangisi mantıklı olur?
Beklentilerinizi yazarsanız belki daha net bir cevap verebilirim. Sizi tanımıyorum, sizin için hangisi daha mantıklı olur buna ben karar veremem. Saydığınız üç üniversitenin de kendine göre avantajları ve dezavantajları var. Ben Sakarya Üniversitesi’ne yönelik yorumlarımı paylaşmışım. Bunları değerlendirip karar vermek size kalmış.
Merhaba , bu sene Hazırlığı bitirdim ve Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri okuyacağım (aslında buda YBS ancak bizim okulda olan mf puan türünden alan derslerin aynı olduğu bölüm) elimde 8 GB ramli i5 4670K lı GTX 770 li bir masaüstü bilgisayar var , bu bilgisayar bana yeter mi yoksa yeni bir bilgisayar mı toplamalıyım?
Yeter.
Teşekkür ederim.
YBS nin dışında bir tercih hakkın olsaydı, hangi bölümü tercih ederdiniz?
Daha iyi bir üniversitede, hobi niyetine herhangi bir bölüm okurdum.
Türkiye’deki üniversitelerin müfredatı kişiye kesinlikle bir şey katmıyor. Ancak üniversitenin kültürü, şehir, çevre ve akademisyenlerin vizyonu sizi bir adım öne taşıyabilir.
Ben bilgisayar mühendisliği istiyodum ama bu bölümü görünce bunuda düşündüm bilgisayarla aram iyi baya acaba bilgisayar mühendisliğinden farkları ne çok dezavantajı varmı
YBS biraz daha sosyal bilimler ağırlıklı bir bölüm. Ne yapmak istediğinize, kendinizi hangi alanda geliştirmek istediğinize göre iki bölümün birbirlerine göre avantajları ve dezavantajları tartışılır.
Mesela bir yazılımcı olmayı kafaya koyduysanız bilgisayar mühendisliği yerine YBS okumak çok da mantıklı değil.
Merhaba tahsin ben bu yil ea bol uni sinavina hazirlaniyorum ve ybs bolumunu iyice arastirdiktan sonra bana uygun fikirlerimi uygulayabilecegim cesitlilik acisindan cok genis bir perspektife sahip oldugunu gordum. Bu yuzden sakarya uni dusunuyorum sakarya uni ybs bol. Akademik kadrosu hakkinda bilgi verebilirmisiniz orn: hocalarla rahatca iletisim kurabiliyormusunuz hocalarin dersi ogrenciye aktarabilme ozelligi kadro acisindan yuksekmi? Erasmus programina en cok deger ve katki veren uni oldugu soyleniyor bu konular hakkinda bilgi almak isterim Tesekkurler.
Merhabalar efendim, Öncelikle sizlerin nerelerde staj yaptığını ve son durumunuzu öğrenmek istiyorum. YBS’nin öğrenim ve öğretim disiplini kavramış bulunmakla beraber bilişim tarafında kendimizi geliştirmek için donanımsal veya nesne tabanlı, web arayüzlü vs. yazılımlar, projeler üretmeliyiz. Peki işletme tarafında kendimizi geliştirmek için somut olarak neler yapmalıyız bu öğrenim süreci içerisinde? sertifika programlarına mı katılmalıyız. Veyahut ne gibi tavsiyeleriniz var? Dediğiniz gibi mezundan sonra rakiplerinizin üstüne bir şey koymak için neler yapılmalı?
Bir diğer sorum ise Yazılım Müh Lisans okuyarak MIS yüksek yapmak mı daha alternatifli olur yoksa lisans MİS üstüne Yazılım veya Tekrar MIS yüksek mi? Teşekkürler