Bu yazı Temmuz 2015 tarihlidir. Aradan geçen süre içerisinde yazıdaki bazı kısımlara yönelik düşüncelerim değişti, ancak yazı “1 senelik deneyim” konsepti taşıdığı için herhangi bir güncelleme yapmadım. Tercih yapacaklar daha isabetli, detaylı bilgi edinmek için yorumlar kısmında çekinmeden sorularını sorabilir. Başkalarının da faydalanması açısından sorularınızı iletişim formu ya da mail ile sormak yerine yorumlara yazmanız beni mutlu eder. Teşekkürler.


Merhabalar, malum YGS-LYS sona erdi. Sınava giren arkadaşlara geçmiş olsun. Tercih döneminin yaklaşması sebebiyle kafasında soru işareti olan arkadaşlar için kendi bölümüm hakkında bilgilendirici bir yazı yazmak istedim. Geçen sene kendimden biliyorum ki bu bölüm hakkında bir Google araştırması yaptığınızda yeterince tatmin olamıyorsunuz ve kafa karışıklığı içerisinde açtığınız tüm sekmeleri kapatıyorsunuz. Bu yazıda vkipedideki anlamsız tanımların aksine Yönetim Bilişim Sistemleri (YBS) bölümünün ne olduğunu kafa karışıklığına sebebiyet vermeden açıklamaya çalışacağım.

Yönetim Bilişim Sistemleri kısaca bilişim sektörüne yönetici yetiştirmeyi amaç edinmiş bir bölümdür. Bölüm, öğrencilerini işletme ve bilgisayar bilimlerine hakim bir birey olarak yetiştirir.“Her şeyden biraz ama hiçbir şeyden tam değil” mantığı YBS içinde geçerlidir. Bu bakımdan Endüstri Mühendisliğine fazlaca benzer. Bölümün geniş bir yelpazeye hitap etmesi beraberinde birçok iş olanağıyla birlikte öğrencisine onlarca alan içerisinden kendi yolunu seçme imkanı verir.

YBS bölümünü Türkiye’ye ilk olarak Boğaziçi Üniversitesi açmıştır. Türkiye’de yeni yeni kıymeti anlaşılan YBS yutdışında oldukça popülerdir. İngilizcesi Management Information Systems (MIS) olan bölüm, üniversitelerin farkına varmasıyla birlikte yavaş yavaş Türkiye’de de popülerleşmeye başlamıştır. YBS için çoğunlukla TM-1 den alım yapan üniversitelerden bazıları YGS-6 dan da alım yapmaktadır. Tahmin edilebileceğiniz üzere en yüksek puandan alan üniversite Boğaziçi Üniversitesidir.

Gelelim bu sıkıcı genel bilgilerden sonra tercih yapmayı düşünen arkadaşları en çok ilgilendiren sorulara. İş imkanları ?! Maaş ?! Dersler ?! Hangi Üniversite ?!

İlginçtir ki bir öğrenci üniversiteyi kazanmadan önce çok önem verdiği bu soruları üniversiteyi kazandıktan sonra bir kenara atıp unutur. Kim ? Ben mi ? Açıkçası bu soruların cevaplarıyla benden çok çevremdekiler daha çok ilgilendi 🙂 Yine de bu yazıda klasik soruları elimden geldiğimde cevaplayacağım.

İş imkanları

Yukarıda da belirttiğim gibi YBS bilinenin aksine oldukça kapsamlı bir bölümdür. Genelde tercih yapan öğrenci için “Bilişim sektöründe yönetici”, “Veri tabanı”, “Sistem tasarımı” gibi yüzeysel cevaplar yeterli olsa da komşu teyze ya da en son 2 yıl önce gördüğünüz amcanız için daha spesifik cevaplar vermeniz gerekiyor. Bölümü okumaya başlayan öğrencilerin her biri günler sonra kendi spesifik cevabını üretiyor. Her neyse iş imkanlarına geri dönelim.

Ben henüz 1.sınıfım, dolayısıyla şöyle iş imkanı var böyle iş imkanı var demem yanlış olur. Yine de hocalarımdan ve ortamlardan öğrendiğim kadarıyla bir şeyler söyleyebiliyorum. İlk olarak da şunu söylemem gerekiyor : Eğer kendinizi geliştirmezseniz bu bölümün mezunu olarak iş bulmanız zor, çünkü çok fazla rakibiniz var. Moralinizi bozmayın, okumaya devam edin.

Bir YBS mezunu işletme ve bilgisayar alanlarında bilgi sahibi olduğu için her iki biliminde iş olanaklarına sahiptir. Onlarca meslek arasından birkaçını sıralayacak olursam : Programcı, sistem yöneticisi, veri tabanı yöneticisi, sistem tasarımcısı, finans, pazarlama, ekonomi, yazılım uzmanı, IT uzmanı, SAP danışmanı vs.

Her ne kadar bölümün devletteki iş imkanları günden güne artsada YBS bölümü daha çok özel sektöre hitap eden bir bölüm. Bölümden mezun olduğunuzda yeterli donanıma sahipseniz özel şirketlerde yüksek maaşlarla iş bulabilirsiniz. YBS bölümü daha çok IT sektörüne hitap eden bir bölümdür. Tahmin edebileceğiniz üzere en büyük rakipleri Endüstri Mühendisleridir.

Hala YBS mezununun ne tür işler yaptığını kavrayamadıysanız kısaca şöyle cevap vereyim : IT çatısı altında kendinizi hangi alanda geliştirirseniz o işi yaparsınız. YBS bölümü “iş bulamam” korkusuyla bakılmaması gereken bir bölümdür. Birçok iş imkanı vardır ama olay sizde bitiyor. Siz ne tam bir “yazılımcı” ne de tam bir “işletmeci” olduğunuz için salt işletme ve yazılım okuyanların önünüze geçme ihtimali yüksek. Bu bir dezavantaj gibi gözükse de bunu avantaja dönüştürmek sizde bitiyor. Neticede kendini geliştirmeyen ve yerinde sayan bir birey hiç bir işte tutunamaz

Dersler ve üniversite seçimi

YBS bölümünde hem işletme hem de bilgisayar bilimine yönelik dersler alınır. Ben ilk sene şu dersleri gördüm : Bilişim Sistemlerine Giriş, Hukuka giriş, Algoritma ve Veri Yapıları, İşletme Bilimine Giriş, İktisat, Yönetim Organizasyon, Yazılı ve Sözlü İletişim, Genel Muhasebe, Genel Matematik, İşletme Matematiği.

Seneye ise beni programlama dersleri ve yine matematiğin çeşitli türleri bekliyor.

Gördüğünüz bazı dersler size anlamsız gelecektir ve size ilerisi için hiçbir şey katmayacaktır. Aslına bakarsanız bu durum hangi bölüme giderseniz gidin gerçekleşme olasılığı çok yüksek bir durum. O yüzden bu kadar kafaya takmayın.

Üniversite konusuna gelecek olursak şuan da YBS bölümünde lider YGS – 6 ile alım yapan Boğaziçi Üniversitesi. Kendi üniversitem diye demiyorum ama bana göre Boğaziçi’nden sonra Sakarya Üniversitesi gelir. Buna akademik kadrosuna, verilen eğitime ve hocaların bölüme ilgisine bakarak söylüyorum. Her zaman en yüksek puanla öğrenci alan üniversite en iyi üniversite olmaz. Bunu üniversiteyi kazandıktan sonra anlayacaksınız.

YBS bölümünün avantajları

  • Türkiye’de yeni yeni kıymeti anlaşılıyor ve her geçen gün ihtiyaç artıyor. Geleceği olan bir meslek. Yükselen bir değer. (hehe)
  • Yurt dışında geçerliliği çok yüksek
  • İsmi havalı. İngilizcesi daha havalı.
  • Fakültenizdeki işletmecilerin sizi kıskanması.
  • Eğer İşletme fakültesinde okuyorsanız (muhtemel) fakültedeki en yüksek puana sahip öğrenciler olduğunuz için hocaların özel ilgisi.
  • Hem işletmecilerden hem de bilgisayarcılardan oluşan bir çevreniz olması.
  • Okuması keyifli. :/
  • Tahmin edilenin aksine bölümdeki kız saysı erkek sayısından fazla.
  • Mezun olduğunuzda “YBS’ciyim ben. Her işi yaparım!” mantığıyla yüzlerce pozisyona iş başvurusu yapabilme özgürlüğü.
  • Üniversitelerin bölüm üzerine düşüp çeşitli etkinlikler düzenlemesi, kaliteli eğitim verme çabaları.
  • Girişimci, geniş ufuklu bir çevreniz olması.
  • Program yazabildiğiniz için tüm fakültenin (İşletme ya da İİBF için) size bulunmaz Hint kumaşı gözüyle bakması.

YBS bölümünün dezavantajları

  • YBS bölümünün ne olduğunu çevreye açıklamak.
  • “İki yıllık mı?” sorusuyla her yerde karşılaşmak.
  • Endüstri Mühendislerinin YBS’cileri gölgelemesi (Bu size kalmış)
  • Diğer bölümlerin Endüstri Mühendislerinden nefret etmeleri yetmiyormuş gibi birde sizden nefret etmeleri.
  • Her şeyden anlamak ama hiçbir şeyi tam olarak bilmemek. (Bunun avantajı olduğu gibi dezavantajı da oluyor)
  • Size bir Bilgisayar Mühendisi gibi davranılması.
  • Bir Bilgisayar Mühendisi gibi kod yazamayacağınızı kabullenmek (Bu da size kalmış)
  • Bölümü okurken kendinizi geliştirmezseniz bir hiç olacağınızı anlamak.
  • Bazıları için mezun olduğunda bile hala ne yapacağını anlayamamak.

YBS bölümü için gerekli nitelikler

  • En başta girişimci ruhlu olmalısınız. Zaten eğer tercih kağıdında 1. sıraya YBS yazıyorsanız girişimciliği yarılamışsınız demektir. Çünkü riskleri biliyorsunuz
  • İngilizce.
  • Kendinizi geliştirmeye olabildiğince açık olmanız gerekir. Her daim aç, her daim budala olmalısnız.
  • İngilizce.
  • Teknolojiyi iyi takip ediyor ve bilgisayardan anlıyor olmalısınız.
  • İngilizce.
  • Popüler kültürü takip eden, girişimcilik ve teknoloji dünyasını tanıyan, en azından belli başlı CEO’ları tanıyacak kadar teknoloji kültürüne sahip olmanız gerekir.
  • İngilizce.
  • Birazcık matematik biliyor olmanız hem okumayı hem sonrasını kolaylaştıracaktır.
  • İngilizce.
  • Konuşkan, girişken biri olmanız bölümü okurken size çok fayda sağlayacaktır.
  • Ve eğer mezun olduğunuzda hala İngilizce’yi tam olarak bilmiyorsanız bölümü baştan okuyun.

Tüm bu yazdıklarım 1 senenin tecrübeleri. Kim bilir belki bundan yıllar sonra çok daha farklı bir tabloyla karşılaşırım.

YBS bölümü hakkında tercih dönemindeki arkadaşlara yardımcı olması amacıyla sizleri bilgilendirmeye çalıştım. Elbette değinemediğim, atladığım konular vardır. Kafanıza takılan her şeyi (Bölüm ya da Sakarya Üniversitesi hakkında) cevaplamaya çalışırım. Umarım faydalı olmuştur.