Merhabalar, yaklaşık 6 gün süren kısa interrail maceramı ve gezdiğim şehirleri tek bir yazıda değil de bölüm bölüm olarak paylaşmanın daha doğru olacağına karar verdim. O yüzden bu yazıda sadece yolculuğa çıkmadan önceki hazırlıklardan ve Balkan FlexiPass biletinden bahsedeceğim. Bu yazı bir rehber niteliğinde değil tamamen kendi deneyimlerim üzerine olacaktır.

Avrupa seyahati yapmanın en ekonomik yollarından biri tren kullanmaktır. Interrail hizmeti sayesinde çok makul fiyatlara ulaşımı sağlayabiliyorsunuz. Zaten eğer öğrenciyseniz ve bir Avrupa yolculuğu planlıyorsanız mutlaka Interrail’i duymuşsunuzdur. İnternetteki gereksiz detaylar Interrail’i oldukça karmaşık bir şeymiş gibi algılamanıza yol açabiliyor. Şahsen ben gitmeden önce baya bir kafa karışıklığı içerisindeydim, ama gördüm ki 9 yaşındaki çocuğun bile tek başına yapabileceği bir şey. Burada çok kısa ve basit bir şekilde anlatmaya çalışacağım.

Lafı fazla uzatmadan meseleye dalıyorum. Interrail biletinin farklı çeşitleri var, haliyle fiyatlar da ona göre çeşitleniyor. Ne tür bir gezi yapacağınıza göre biletinizi alıyorsunuz. Bu bakımdan çeşitlilik olması oldukça iyi. Mesela diyelim ki 1 aylık bir yolculuğa çıkacaksınız ve sürekli tren kullanacaksınız, rotanızı da ona göre ayarladınız. Bu durumda sürekli geçerli 1 aylık bilet sizin için en uygun seçenek olacaktır. “Sürekli geçerli 1 Ay” demek “1 ay içerisinde istediğiniz kadar tren yolculuğu yapabilirsiniz demek” Ama diyelim ki siz  1 aylık değil 1 haftalık bir gezi planladınız ve rotanızı ona göre ayarladınız, bu bağlamda 10 gün içerisinde 5 gün flexi almanız sizin için daha uygun olacaktır. “10 gün içerisinde 5 gün flexi” demek “10 gün içerisinde seçtiğiniz (istediğiniz) 5 gün tren yolculuğu yapabilirsiniz” demek. Ya da bir başka senaryo olarak bizim gibi sadece Balkanları gezmek istiyorsanız ve en fazla 1 haftalık bir süreniz varsa 7 günlük sürekli geçerli ve sadece balkan ülkelerini kapsayan (Yunanistan, Bulgaristan, Sırbistan, Makedonya, Romanya, Karadağ, Bosna,Türkiye) Balkan FlexiPass sizin için daha uygun olacaktır. Biz kısıtlı zamanımız olduğu için 5 günlük bileti tercih ettik.

Dediğim gibi birçok farklı Interrail bileti var. Rotanıza göre bunların arasından size en uygun olanı seçmelisiniz. Interrail bileti çeşitleri ve fiyatları için her ne kadar berbat bir şablonu olsa da en güvenilir yer şurası – TCDD Uluslararası (ücretler euro bazlı)

Interrrail biletlerinde bir de “mevki” muhabbeti var. Bu mevki muhabbetini tam olarak anlamamakla birlikte bileti almaya gittiğimizde adamın bize sormayıp direk 2.mevki bilet kestiğini de belirteyim. Sanırım 1. Mevki aldığınızda yataklı ve kuşetli vagonlara girmek için ek ücret ödemiyorsunuz ama Kapıkule’den Plovdiv’e giden trende yatak falan yoktu. Belki de o yüzden adam direk 2. mevki verdi. 2. Mevki alsanız dahi eğer yataklı bir vagona denk geldiyseniz parasını ödeyip vagona giriş yapabiliyorsunuz. Fiyatlar kondüktörü ne kadar ikna edebildiğinize göre 10 Euro ile 5 Euro arasında değişiyor. Bize Sofya’dan Belgrad’a giderken yataklı vagonu olan bir tren denk gelmişti ancak biz kullanmaya gerek duymadık.

Bileti nasıl aldık ?

Interrail biletini internet üzerinden Gençtur’un sitesinden alabilirsiniz. Aldıktan 2 gün sonra bileti size postalıyorlarmış. Ben internetten almadım çünkü Gençtur pasaportumun resimli kısmının fotoğrafını istiyordu (tüm bilgilerimi istiyordu yani) Bu yüzden biraz işkillendim ve bizzat gidip Sirkeci garından aldım. Sirkeci garındaki ofis her zaman açık, biletimi Pazar günü yolculuktan 4-5 saat önce aldım. Görevliye almak istediğiniz bilet türünü söylediğinizde gerekli işlemleri yapıyor ve sizden bir form (adınız,soyadınız,pasaport numaranız,biletinizin süresi vs.) doldurmanızı istiyor. Doldurduktan sonra ücretini ödüyorsunuz, bileti alıyorsunuz ve görevli bileti nasıl doldurmanız gerektiği hakkında sizi bilgilendiriyor. Bu konuya da değineceğim.

İmkanınız varsa biletinizi bizzat gidip Sirkeci garından almanızı tavsiye ediyorum. Türkiye’de başka garlarda satılıyor mu bilmiyorum ama Sakarya’da satılmadığını biliyorum.

Bileti aldık şimdi ne olacak ?

Rotanızı belirlediniz ve bileti aldıysanız işin %80’ini tamamladınız demektir. Zira bileti almak değilde rota belirlemek başa bela olabiliyor belki daha sonra buna da değinirim. Her neyse. Bileti aldıktan sonra bilmeniz gereken bazı şeyler var. En önemlisi ise biletinizde yazan 8. madde (benimkinde 8) :

  • Söz konusu seyahat 19.00’dan sonra başlıyor ve 00:00’dan sonra bitiyorsa , biletin takvimi üzerine ertesi günün tarihini kaydetmelisiniz.

Yani mesela diyelim 4 Kasım’da Sofya’dan Belgrad’a gideceksiniz ve Sofya treni 4 Kasım günü 20:30’da kalkıyor, Belgrad’a varışı ise 5 Kasım günü sabah 7:30. Bu durumda biletinizin ilk sayfasındaki kısma 4 Kasım değil 5 Kasım tarihini atmanız gerekiyor. Bu önemli.

İlk sayfa. Biletin yolculuktan sonraki hali.

Maddenin devamı ise şöyle :

  • Bunun için öngörülmüş biletin iç sayfalarına çıkış garını, varış garını ve güzergahı belirterek gerçekleştirilen seyahatin parkuru kaydedilir.

Yani biletin iç kısmındaki sayfaya (kondüktörün imzalayacağı) istenilen bilgileri gireceksiniz ama burada dikkat etmeniz gereken seyahat tarihine trene bindiğiniz günü yazmak. En çok bura karıştırılıyor ama aslında çok basit; ön sayfaya ertesi gün (eğer 19:00’dan sonraysa) diğer sayfaya trene bindiğiniz gün.

İkinci sayfa. Doldurmanız gereken yerler.

İnternette bazı yerlerde bilete tarihi kaydetmeyip daha fazla kullandığını söyleyen, uçan kalem kullanan vs. benzeri hikayeler okuyabilirsiniz ama size tavsiyem kesinlikle böyle bir şey yapmayın. Kondüktörler biletleri defalarca kontrol ediyorlar, basit bir şey yüzünden sorun çıksın istemezsiniz çünkü kondüktörler genel olarak İngilizce bilmiyor, derdinizi anlatmak sıkıntı. Siz “abi tamam hemen hallediyorum” demeye kalmadan kıl bir kondüktör ya sizi bir sonraki durakta indirir ya da ek ücret talep eder. Gerek yok böyle şeylere, her şeyi kuralına göre yapın.

Bilmeniz gereken şeyler

Rotanızı belirlediniz, biletinizi ayarladınız, nasıl dolduracağınızı anladınız hatta kalacak yeri de ayarladınız. Kısaca her şeyi planladınız. Ancak maalesef her şey planladığınız gibi gitmeyebiliyor, sürprizlere açık olun. Bilmeniz gereken ufak tefek şeyler var.

  • Sirkeci tren yolundaki bakımdan dolayı Sirkeci’den Kapıkule’ye kadar otobüsle gitmek zorundasınız. Otobüs her gün saat 22.00’de gardan kalkıyor. (Sanırım bakım tamamlandı ve bu durum düzeltildi) Otobüste pasaport ve biletleriniz kontrol ediliyor, bilet ve pasaportunuzu her zaman için yanınızda bulundurun çantanıza koymayın.
  • Kapıkule’ye vardıktan sonra maalesef hemen trene binemiyorsunuz, çünkü tren gelmemiş oluyor. Bekleme salonunda 3-4 saat bekliyorsunuz treniniz geldikten sonra pasaport polisi tarafından çıkış damganız basılıyor ve x-ray’e geçiyorsunuz. Çantalarınızı X-Ray’den geçirdikten sonra trene binebiliyorsunuz.
  • Kış aylarında gidiyorsanız uyarıyorum: PLOVDİV’E GİDEN TREN İNANILMAZ SOĞUK ISITMA SİSTEMİ FALAN YOK. (Düzelmiş olma ihtimali var)
  • Kapıkule’den Sofya treni diye geçen tren aslında Plovdiv’e gidiyor. Yani Plovdiv’den Sofya’ya aktarma yapmak zorundasınız. Biz aktarma için Plovdiv’e vardıktan sonra 2-3 saat bekledik. Kiril alfabesi yüzünden tren saatlerini ve güzergahlarını anlamakta güçlük çekebilirsiniz, en garanti yöntem bilet ofisine gidip sormak. Sizle konuşamasalar bile en kötü bir kağıt çıkarıp tren saatini yazarlar.
  • Sofya’da International Ticket Office’deki kadın İngilizce bilmiyor, hatta sorunuzu üstelerseniz size kızabiliyor. Hazırlıklı olun. Tren saatlerini, peronlarını ekrandan takip etmeye çalışın, yola çıkmadan önce gitmek istediğiniz ülkelerin kiril alfabesiyle yazılmış hallerini öğrenin. Ben Tahsin’in kiril alfabesiyle yazılışını biliyordum, oradan İstanbul’u çıkarttım.
  • Sofya garı hala yapım aşamasında 1,2 ve 3 nolu peronlar diğer peronlardan ayrı yerde. Yetkili bi’ abiye benzettiğiniz birine soru sormaktan kaçınmayın. (Son durumu hakkında bilgim yok)
  • Sofya’da indiğinizde yanınıza yardım için gelen fırsatçılara bir şeyler sormayın, bahşiş istiyorlar ve siz verene kadar başınızdan ayrılmıyorlar. Ben bir hata yaparak exchange office sordum (neredeyse her köşe başında var) ve 2 levamı kaptırdım.
  • Sofya’dan Belgrad’a giden tren sıcak, herhangi bir endişeniz olmasın.
  • Biletleriniz sık sık kontrol ediliyor, yanınızda kolay ulaşılabilen bir yerde bulundurun. Pasaport işlemleri için trenden inmezine gerek yok. Sınır görevlisi geliyor ve pasaportları sizden alıyor, giriş damgasını bastıktan sonra geri veriyor. ÖNEMLİ NOT: Benim yeşil pasaportum olduğu için vize konusunda bir sıkıntı yaşamadım (vizeye falan başvurmadım) bordo pasaport sahipleri vize isteyen ülkeler için yola çıkmadan önce vizelerini almalılar.
  • Tren saatleri için TCDD’nin sitesine veya rail.cc ‘ye bakabilirsiniz ancak buradaki saatler bazen 1-2 saat oynayabiliyor. Her indiğiniz şehirde bilet ofislerine bir sonraki gideceğiniz şehrin tren saatini sormanızda fayda var.

Interrail kesinlikle yaşanılması gereken bir tecrübe. Özellikle öğrencilere şiddetle tavsiye ediyorum. Genelde Interrail yapanlar ya tam Balkan ya da tam Avrupa turu yapıyorlar. Bizimki çok kısa bir macera oldu. Zaman kısıtından dolayı sadece Sofya ve Belgrad’a gidebildik.

Interrail maceramın diğer yazıları için:

-Çileli tren yolculuğu ve Sofya

-Belgrad

Aklıma gelenler bunlar, umarım birilerine yardımcı olmuştur. Herhangi bir sorunuz olursa yorum olarak yazmayı unutmayın. Sevgiler…