Merhabalar, yaklaşık 6 gün süren kısa interrail maceramı ve gezdiğim şehirleri tek bir yazıda değil de bölüm bölüm olarak paylaşmanın daha doğru olacağına karar verdim. O yüzden bu yazıda sadece yolculuğa çıkmadan önceki hazırlıklardan ve Balkan FlexiPass biletinden bahsedeceğim. Bu yazı bir rehber niteliğinde değil tamamen kendi deneyimlerim üzerine olacaktır.
Avrupa seyahati yapmanın en ekonomik yollarından biri tren kullanmaktır. Interrail hizmeti sayesinde çok makul fiyatlara ulaşımı sağlayabiliyorsunuz. Zaten eğer öğrenciyseniz ve bir Avrupa yolculuğu planlıyorsanız mutlaka Interrail’i duymuşsunuzdur. İnternetteki gereksiz detaylar Interrail’i oldukça karmaşık bir şeymiş gibi algılamanıza yol açabiliyor. Şahsen ben gitmeden önce baya bir kafa karışıklığı içerisindeydim, ama gördüm ki 9 yaşındaki çocuğun bile tek başına yapabileceği bir şey. Burada çok kısa ve basit bir şekilde anlatmaya çalışacağım.
Lafı fazla uzatmadan meseleye dalıyorum. Interrail biletinin farklı çeşitleri var, haliyle fiyatlar da ona göre çeşitleniyor. Ne tür bir gezi yapacağınıza göre biletinizi alıyorsunuz. Bu bakımdan çeşitlilik olması oldukça iyi. Mesela diyelim ki 1 aylık bir yolculuğa çıkacaksınız ve sürekli tren kullanacaksınız, rotanızı da ona göre ayarladınız. Bu durumda sürekli geçerli 1 aylık bilet sizin için en uygun seçenek olacaktır. “Sürekli geçerli 1 Ay” demek “1 ay içerisinde istediğiniz kadar tren yolculuğu yapabilirsiniz demek” Ama diyelim ki siz 1 aylık değil 1 haftalık bir gezi planladınız ve rotanızı ona göre ayarladınız, bu bağlamda 10 gün içerisinde 5 gün flexi almanız sizin için daha uygun olacaktır. “10 gün içerisinde 5 gün flexi” demek “10 gün içerisinde seçtiğiniz (istediğiniz) 5 gün tren yolculuğu yapabilirsiniz” demek. Ya da bir başka senaryo olarak bizim gibi sadece Balkanları gezmek istiyorsanız ve en fazla 1 haftalık bir süreniz varsa 7 günlük sürekli geçerli ve sadece balkan ülkelerini kapsayan (Yunanistan, Bulgaristan, Sırbistan, Makedonya, Romanya, Karadağ, Bosna,Türkiye) Balkan FlexiPass sizin için daha uygun olacaktır. Biz kısıtlı zamanımız olduğu için 5 günlük bileti tercih ettik.
Dediğim gibi birçok farklı Interrail bileti var. Rotanıza göre bunların arasından size en uygun olanı seçmelisiniz. Interrail bileti çeşitleri ve fiyatları için her ne kadar berbat bir şablonu olsa da en güvenilir yer şurası – TCDD Uluslararası (ücretler euro bazlı)
Interrrail biletlerinde bir de “mevki” muhabbeti var. Bu mevki muhabbetini tam olarak anlamamakla birlikte bileti almaya gittiğimizde adamın bize sormayıp direk 2.mevki bilet kestiğini de belirteyim. Sanırım 1. Mevki aldığınızda yataklı ve kuşetli vagonlara girmek için ek ücret ödemiyorsunuz ama Kapıkule’den Plovdiv’e giden trende yatak falan yoktu. Belki de o yüzden adam direk 2. mevki verdi. 2. Mevki alsanız dahi eğer yataklı bir vagona denk geldiyseniz parasını ödeyip vagona giriş yapabiliyorsunuz. Fiyatlar kondüktörü ne kadar ikna edebildiğinize göre 10 Euro ile 5 Euro arasında değişiyor. Bize Sofya’dan Belgrad’a giderken yataklı vagonu olan bir tren denk gelmişti ancak biz kullanmaya gerek duymadık.
Bileti nasıl aldık ?
Interrail biletini internet üzerinden Gençtur’un sitesinden alabilirsiniz. Aldıktan 2 gün sonra bileti size postalıyorlarmış. Ben internetten almadım çünkü Gençtur pasaportumun resimli kısmının fotoğrafını istiyordu (tüm bilgilerimi istiyordu yani) Bu yüzden biraz işkillendim ve bizzat gidip Sirkeci garından aldım. Sirkeci garındaki ofis her zaman açık, biletimi Pazar günü yolculuktan 4-5 saat önce aldım. Görevliye almak istediğiniz bilet türünü söylediğinizde gerekli işlemleri yapıyor ve sizden bir form (adınız,soyadınız,pasaport numaranız,biletinizin süresi vs.) doldurmanızı istiyor. Doldurduktan sonra ücretini ödüyorsunuz, bileti alıyorsunuz ve görevli bileti nasıl doldurmanız gerektiği hakkında sizi bilgilendiriyor. Bu konuya da değineceğim.
İmkanınız varsa biletinizi bizzat gidip Sirkeci garından almanızı tavsiye ediyorum. Türkiye’de başka garlarda satılıyor mu bilmiyorum ama Sakarya’da satılmadığını biliyorum.
Bileti aldık şimdi ne olacak ?
Rotanızı belirlediniz ve bileti aldıysanız işin %80’ini tamamladınız demektir. Zira bileti almak değilde rota belirlemek başa bela olabiliyor belki daha sonra buna da değinirim. Her neyse. Bileti aldıktan sonra bilmeniz gereken bazı şeyler var. En önemlisi ise biletinizde yazan 8. madde (benimkinde 8) :
- Söz konusu seyahat 19.00’dan sonra başlıyor ve 00:00’dan sonra bitiyorsa , biletin takvimi üzerine ertesi günün tarihini kaydetmelisiniz.
Yani mesela diyelim 4 Kasım’da Sofya’dan Belgrad’a gideceksiniz ve Sofya treni 4 Kasım günü 20:30’da kalkıyor, Belgrad’a varışı ise 5 Kasım günü sabah 7:30. Bu durumda biletinizin ilk sayfasındaki kısma 4 Kasım değil 5 Kasım tarihini atmanız gerekiyor. Bu önemli.
Maddenin devamı ise şöyle :
- Bunun için öngörülmüş biletin iç sayfalarına çıkış garını, varış garını ve güzergahı belirterek gerçekleştirilen seyahatin parkuru kaydedilir.
Yani biletin iç kısmındaki sayfaya (kondüktörün imzalayacağı) istenilen bilgileri gireceksiniz ama burada dikkat etmeniz gereken seyahat tarihine trene bindiğiniz günü yazmak. En çok bura karıştırılıyor ama aslında çok basit; ön sayfaya ertesi gün (eğer 19:00’dan sonraysa) diğer sayfaya trene bindiğiniz gün.
İnternette bazı yerlerde bilete tarihi kaydetmeyip daha fazla kullandığını söyleyen, uçan kalem kullanan vs. benzeri hikayeler okuyabilirsiniz ama size tavsiyem kesinlikle böyle bir şey yapmayın. Kondüktörler biletleri defalarca kontrol ediyorlar, basit bir şey yüzünden sorun çıksın istemezsiniz çünkü kondüktörler genel olarak İngilizce bilmiyor, derdinizi anlatmak sıkıntı. Siz “abi tamam hemen hallediyorum” demeye kalmadan kıl bir kondüktör ya sizi bir sonraki durakta indirir ya da ek ücret talep eder. Gerek yok böyle şeylere, her şeyi kuralına göre yapın.
Bilmeniz gereken şeyler
Rotanızı belirlediniz, biletinizi ayarladınız, nasıl dolduracağınızı anladınız hatta kalacak yeri de ayarladınız. Kısaca her şeyi planladınız. Ancak maalesef her şey planladığınız gibi gitmeyebiliyor, sürprizlere açık olun. Bilmeniz gereken ufak tefek şeyler var.
- Sirkeci tren yolundaki bakımdan dolayı Sirkeci’den Kapıkule’ye kadar otobüsle gitmek zorundasınız. Otobüs her gün saat 22.00’de gardan kalkıyor. (Sanırım bakım tamamlandı ve bu durum düzeltildi) Otobüste pasaport ve biletleriniz kontrol ediliyor, bilet ve pasaportunuzu her zaman için yanınızda bulundurun çantanıza koymayın.
- Kapıkule’ye vardıktan sonra maalesef hemen trene binemiyorsunuz, çünkü tren gelmemiş oluyor. Bekleme salonunda 3-4 saat bekliyorsunuz treniniz geldikten sonra pasaport polisi tarafından çıkış damganız basılıyor ve x-ray’e geçiyorsunuz. Çantalarınızı X-Ray’den geçirdikten sonra trene binebiliyorsunuz.
- Kış aylarında gidiyorsanız uyarıyorum: PLOVDİV’E GİDEN TREN İNANILMAZ SOĞUK ISITMA SİSTEMİ FALAN YOK. (Düzelmiş olma ihtimali var)
- Kapıkule’den Sofya treni diye geçen tren aslında Plovdiv’e gidiyor. Yani Plovdiv’den Sofya’ya aktarma yapmak zorundasınız. Biz aktarma için Plovdiv’e vardıktan sonra 2-3 saat bekledik. Kiril alfabesi yüzünden tren saatlerini ve güzergahlarını anlamakta güçlük çekebilirsiniz, en garanti yöntem bilet ofisine gidip sormak. Sizle konuşamasalar bile en kötü bir kağıt çıkarıp tren saatini yazarlar.
- Sofya’da International Ticket Office’deki kadın İngilizce bilmiyor, hatta sorunuzu üstelerseniz size kızabiliyor. Hazırlıklı olun. Tren saatlerini, peronlarını ekrandan takip etmeye çalışın, yola çıkmadan önce gitmek istediğiniz ülkelerin kiril alfabesiyle yazılmış hallerini öğrenin. Ben Tahsin’in kiril alfabesiyle yazılışını biliyordum, oradan İstanbul’u çıkarttım.
- Sofya garı hala yapım aşamasında 1,2 ve 3 nolu peronlar diğer peronlardan ayrı yerde. Yetkili bi’ abiye benzettiğiniz birine soru sormaktan kaçınmayın. (Son durumu hakkında bilgim yok)
- Sofya’da indiğinizde yanınıza yardım için gelen fırsatçılara bir şeyler sormayın, bahşiş istiyorlar ve siz verene kadar başınızdan ayrılmıyorlar. Ben bir hata yaparak exchange office sordum (neredeyse her köşe başında var) ve 2 levamı kaptırdım.
- Sofya’dan Belgrad’a giden tren sıcak, herhangi bir endişeniz olmasın.
- Biletleriniz sık sık kontrol ediliyor, yanınızda kolay ulaşılabilen bir yerde bulundurun. Pasaport işlemleri için trenden inmezine gerek yok. Sınır görevlisi geliyor ve pasaportları sizden alıyor, giriş damgasını bastıktan sonra geri veriyor. ÖNEMLİ NOT: Benim yeşil pasaportum olduğu için vize konusunda bir sıkıntı yaşamadım (vizeye falan başvurmadım) bordo pasaport sahipleri vize isteyen ülkeler için yola çıkmadan önce vizelerini almalılar.
- Tren saatleri için TCDD’nin sitesine veya rail.cc ‘ye bakabilirsiniz ancak buradaki saatler bazen 1-2 saat oynayabiliyor. Her indiğiniz şehirde bilet ofislerine bir sonraki gideceğiniz şehrin tren saatini sormanızda fayda var.
Interrail kesinlikle yaşanılması gereken bir tecrübe. Özellikle öğrencilere şiddetle tavsiye ediyorum. Genelde Interrail yapanlar ya tam Balkan ya da tam Avrupa turu yapıyorlar. Bizimki çok kısa bir macera oldu. Zaman kısıtından dolayı sadece Sofya ve Belgrad’a gidebildik.
Interrail maceramın diğer yazıları için:
Aklıma gelenler bunlar, umarım birilerine yardımcı olmuştur. Herhangi bir sorunuz olursa yorum olarak yazmayı unutmayın. Sevgiler…
Bilgi için çok teşekkür ederim, gerçekten çok açıklayıcı. Benim sorum, bileti Sirkeci’den aldıktan sonra anladığım kadarıyla Plovdiv’e sonrası Sofya ve Sırbistan için rezervasyon yaptırmamışsınız. Rezarvasyon gerekiyor mu? Mesela Plovdiv’e indiniz, Sofya treni için yer nasıl buldunuz? Rezervasyonsuz direk trene binebiliyor musunuz? Koltuklar numaralı mı nasıl?. Ayrıca orada bilet gişesinden bir işlem yaptınız mı? Yoksa direk balkan flexi kartınızla trene mi biniyorsunuz?.
Çok teşekkür ederim…
Merhabalar, Interrail biletiniz olduğu için herhangi bir rezervasyon yaptırmanıza gerek yok. Treninizin saatini öğrenip direk biniyorsunuz. Zaten trenler genelde çok dolu olmuyor. Ancak dönüş yolunda bir istisna oldu: Sofya’dan Plovdiv’e giderken oturduğumuz yer başkası tarafından rezerve edilmişti. Biletimizi kondüktöre gösterdik o da bize en son vagonda herhangi bir yere oturmamızı söyledi. Biz de hiç trenden inmeden son vagona ilerledik ve orada oturacak bir yer bulduk. Koltuklar numaralı ama dediğim gibi rezervasyon falan gerekmiyor. Şansına başka birinin rezerve ettiği koltuğa oturduysanız boş olan başka bir koltuğa geçiyorsunuz. Genelde kondüktörler bu konuda herhangi bir sıkıntı çıkarmıyor ve size kolaylık sağlıyorlar. Elinizde geçerli bir Interrail bileti olduğu sürece o trene binme hakkınız var demektir. Okuduğum, duyduğum hikayelerden yola çıkarak söylüyorum: Eğer kondüktörler ‘bu trene binemezsiniz, parasını verin’ tarzı şeyler söylerse kesinlikle kanmayın, para ödemeyin. Haklarınızı bilerek gidin.
Sofya ya da Sırbistan’da herhangi bir gişe işlemi yapmadık sadece Tren saatlerinden emin olmak için gişeye gittim. Uzun lafın kısası: Trenlere binmek için hiçbir rezervasyon işlemi vs yaptırmadım. Biletimi aldım, trene bindim, kendime uygun bir koltuk buldum ve oturdum.
Yine de treninize binmeden önce kapının dışındaki kondüktörlere biletinizi göstermeniz yararlı olacaktır zaten bazı yerlerde bunu sizden istiyorlar. Ben teşekkür ederim, başka sorularınız varsa cevaplamaya hazırım.
Merhabalar, yazı cidden çok faydalı ve şu soruyu sormak istiyorum. Benim yeşil pasaportum yok bordo pasaport alacağım ve balkanlarda vizesiz ülkelere gideceğim. E tren haliyle Yunanistan veya Bulgaristan’dan geçecek sanırım. Bu ülkelerden vize almama gerek var mı?
Teşekkür ederim.
Merhaba, evet bordo pasaporta sahipseniz ve vize isteyen ülkelerden (Bulgaristan ve Yunanistan istiyor) geçecekseniz eğer ülkenin vizesini almak zorundasınız. Bordo pasaporta sahip olmadığım için tam emin olmamakla beraber ülkede uzun süre kalmamak kaydıyla almanız gereken vizenin adı ‘transit vize’ diye biliyorum. Bulgaristan ve Yunanistan transit vizesini araştırmakta fayda var.
İyi günler, ben de balkan flexipass ile gezmeyi planlayan biri olarak söylediklerinizi çok faydalı buldum.
Bir sorum var, bu aylarda gideceğimiz yerlerde kolayca hostel bulabilirmiyiz, sizce rotamdaki hostellere rezervasyon yaptırmalımıyım?
Merhaba, yola çıkmadan 1-2 hafta önce mutlaka size en uygun kalacak yeri araştırıp rezervasyon yaptırmalısınız. Hostel bulmada sorun yaşayacağınızı zannetmiyorum, kalacak birçok yer var ancak son ana bırakırsanız fiyat konusunda ve kalacağınız yerin şehre mesafesi bakımından canınız sıkılabilir. Kafanız rahat gezmek istiyorsanız yola çıkmadan önce rotanızdaki şehirlerde birer rezervasyon yaptırın.
Merhaba ben 11 yasındaki kardeşimi vizesiz olan balkan ülkelerine bir haftalık geziye çıkarmayı planlıyorum. Balkan flexi mantıklı geldi ancak vize almamak için örneğin bosna hersek e ucakla gidip aradaki ülkeleri balkan flexipassla gezip makedonyadan tekrar uçakla türkiyeye dönmem mümkünmü
Merhaba, uçakla Bosna Hersek’e gidip Balkan Flexipass biletinizi kullanmaya başlayabilirsiniz. Aradaki ülkeler derken tam olarak hangi ülkeleri kastediyorsunuz anlayamadım ancak gezeceğiniz ülkeler arasında vize isteyen ülkeler varsa (örn: Bulgaristan, Yunanistan, Romanya) o ülkenin vizesini almak zorundasınız.
*Eğer gezeceğiniz ülkeler arasında vize isteyen ülkeler bulunmuyorsa dediğinizi sorunsuzca yapabilirsiniz.
*Yeşil pasaportunuz varsa herhangi bir vize işlemi yapmanıza gerek yok.
Merhaba. Örneğin Bosna hersek Sırbistan kosova Makedonya şeklinde düşünüyorum.bosna ve Makedonya başlangıç ve bitiş uçak yaparsam arada Sırbistan’a kosova ve Makedonya geçişini trenle mi balkan flexi sayesinde yoksa otobüsle mi yapmalıyım bordo pasaportluyum birde 11 yasında bi ufaklıkla yolculuk yapmanın zorluğu olur mu sizce 🙂
Bosna’dan Sırbistan’a geçmek biraz sıkıntı. Tren için konuşacak olursak Belgrad-Saraybosna arası direkt olarak geçiş yok diye biliyorum. Otobüs için ise bilet aldığınız yere otobüsün Hırvatistan üzerinden gidip gitmediğini mutlaka sormanız lazım. Eğer otobüs Hırvatistan üzerinden Sırbistan’a gidiyorsa Hırvatistan vizeniz olmadığı için sizi sınırda indirirler. Ben hiç otobüs yolculuğu yapmadığım için detaylı bir bilgim yok bu konuda.
Bu durum biraz da çocuğa bağlı 🙂 Belki uzun yolculuklardan, şehir içi yürüyüşlerden sıkılabilir, yorgunluktan şikayetçi olabilir. Ayrıca attığınız her adımda onu da düşünmek zorundasınız. Onun dışında pek bir zorluğu olacağını sanmıyorum.
Merhaba, 2010 yılında yaptığım interrail gezimden hatırladığım kadarıyla; bilet ikamet ettiğiniz ülkede geçersiz oluyordu. O zamanlar İstanbul – Selanik treni vardı ve o seferin biletini ayrı olarak almıştık. Bu uygulama Balkan Flexipass için de geçerli mi? Yani sofya trenine tam bilet parası mı ödediniz?
Merhaba, hayır geçerli değil. Herhangi bir ekstra ücret ödemedim. Yani sadece almış olduğum Balkan Flexipass biletinin ücretini ödedim.
Cevabın için teşekkürler. Şimdi şöyle bir cümle gördüm TCDD sitesinde;
“Interrail Global Pass kartları, ikamet ülkesinde bir gidiş ve bir dönüş olmak üzere ücretsiz iki seyahat hakkı verir.”
Bahsettiğim uygulamayı değiştirmişler. Sanırım bu Balkan Flexipass içinde geçerli oluyor.
Önemli değil, ben teşekkür ederim.
Tahsin merhaba,
Biz 3 arkadaş Belgrad-Saraybosna-Mostar-Kotor-Budva-Tiran-Ohrid-Üsküp-Priştine olacak şekilde bir rota belirledik. Otel rezarvasyonunu erkenden yapalım diyoruz fakat bu yerlere geçişlerde saatlerde problem yaşarmıyız acaba ? Yani evdeki hesabın çarşıya uymama söz konusu olabilir mi ? Balkan flexipass ile bu yerler arasında rahatça tren ile yolculuk yapabilir miyiz ? Belirttiğim şehirler içersindede tavsiyen varsa alabilirim. Kalınmalı kaç gun kalınmalı veyahutta kalınmamalı 🙂
Teşekkürler
Merhaba, ne yazık ki evdeki hesabın çarşıya uymama durumu her zaman olabiliyor. Belirlediğiniz rotada tren ile Belgrad – Sraybosna arası direkt sefer yok. Hırvatistan üzerinden gitmek zorundasınız. Hırvatistan’da Balkan FlexiPass kullanamazsınız. Bu nedenle ya trene ekstra para verecek ya da otobüsle gitmek zorunda kalacaksınız. Ayrıca eğer vizeniz yoksa Hırvatistan vizesi de almak zorundasınız.(Eğer otobüs Hırvatistan üzerinden gitmiyorsa gerek yok) Saydığınız şehirler arasından Tiran’da da Balkan FlexiPass kullanamazsınız. Balkan FlexiPass Arnavutluk’ta geçerli değil.
Yukarıda belirttiğim durumlar dışında gezinize engel teşkil edecek herhangi bir durum yok. Ancak Balkan FlexiPass’ın geçerli olduğu ülkelere dikkat ederek farklı bir rota yapmanızı tavsiye ediyorum. Aksi takdirde ekstra ücret ödemek durumundasınız.
Otel rezarvasyonlarınızı ülkeler arası yolda ne kadar vakit geçireceğinizi göz önünde bulundurarak yapmanızı tavsiye ediyorum. İnternette şehirler arası yolculukların trenle ne kadar sürdüğüne dair bilgilere ulaşmak mümkün.
Son olarak yukarıda bahsettiğiniz şehirlerin birçoğuna gitmediğim için herhangi bir tavsiye veremiyorum.
Merhaba,
Öncelikle iyi niyetiniz için çok teşekkürler. Balkan flexipass tren ağı hakkında nerden bilgi alabilirim? Daha açık bi ifadeyle balkan flexipass’la nerelerden nerelere gidebilirim? Mesela yukarıda yazdıklarınızdan belgraddan saraybosnaya balkan flexipass treniyle gidemeyeceğimi öğrendim. Bu tarz istisnaları geziye çıkmadan önce öğrenip ona göre bi plan yapmalıyım fakat hiç bi yerde bu konu hakkında bilgi bulamadım.
Merhaba, ben interrail’in kendi sitesinden bakmıştım. Şu linkten rotanızı belirleyip kaç saat süreceği, trenin nerelerden geçeceği gibi şeyleri öğrenebiliyorsunuz. -> http://www.interrail.eu/plan-your-trip/interrail-timetable
Onun dışında ne yazık ki ufak tefek detayları öğrenebileceğiniz belirli bir site yok. Ancak orada burada okuduklarınızla, sorduklarınızla bilgi sahibi olabiliyorsunuz. Balkan Flexipass ile benim bildiğim kadarıyla Sırbistan’dan Bosna’ya geçiş dışında herhangi bir sıkıntı olmuyor. Diğer Balkan Flexipass’ı kapsayan ülkeler arası istediğiniz gibi seyehat edebilirsiniz. Yine de diğer rotaları denemediğim için kesin konuşamıyorum.
merhaba seyahat hakkımız nasıl azalıyor örneğin aynı ülke içinde şehirler arası kullandığımızda 1 gün kullanmış mı oluyoruz
Merhaba, yazıdaki fotoğraflarda da görebileceğiniz üzere aldığınız bilete göre üzerine kaydedebileceğiniz seyahat tarihleri var. Her seyahat tarihinizi yazdığınızda 1 günü kullanmış oluyorsunuz.
Evet aynı ülke içinde şehirler arası tren kullandığınızda seyahatinizi bilete işlemek zorunda olduğunuz için 1 hakkınızı kullanmış oluyorsunuz.
Sitenizdeki bilgiler çok faydalı ve gezimi planlamada çok işime yarayacak teşekkürler.
Ben teşekkür ederim, iyi gezmeler.
Merhaba!Biz 4 arkadaş balkan turuna cikmak istiyoruz ancak pasaport bordo oldugu icin vizeli ulkelere gidemicez. Diğer ulkelerde de rotamiz tahmini olarak makedonya da baslayip makedonya da biticek. Bu aralardaki ulkelerin hepsine trenle gidebilir miyiz? Sirbistan-bosna -karadag-kosova falan.. Bu arada biz 2 haftalik bi gezi planliyoruz interrail uygun olur mu yoksa biletleri normal alsak daha mi iyi olur
Geç cevapladığım için kusura bakmayın.
Sırbistan ve Bosna arası bildiğim kadarıyla hala geçiş yok. Hırvatistan üzerinden gitmek zorundasınız. Hırvatistan da vize istiyor. Diğer BALKAN ülkeleri arasında interrail biletinizle sorunsuzca gezebilirsiniz, ancak rotanızı iyi ayarlamalısınız. İnterrail her türlü daha uyguna denk geliyor. Rotanıza, hangi ülkede kaç gün geçireceğinize göre kendinize en uygun Balkan FlexiPass biletini seçmelisiniz.
merhaba balkan turunuzu okudum ve çok faydalı oldu bunun için size teşekkür ederim
sormak istediğim yurt dışında para olayını nasıl yapıyordunuz? yanınızda nakit mi götürdünüz veya ordaki bir bankadan mı hallettiniz?
Merhaba, ben teşekkür ederim yorumunuz için. Ben yanımda nakit Euro götürdüm. İhtiyacım oldukça Sırbistan dinarına çevirdim.
Merhabalar, bu yaz için Balkan Flexipass kullanmayı düşünüyorum. Sitesinden ve bazı forum sitelerinden bazı bilgiler aldım fakat bir rota oluşturmakta zorluk yaşıyorum. Eğer yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Türkiye –> Bulgaristan –> Romanya –> Sırbistan –> Bosna –> Karadağ –> Bulgaristan –> Yunanistan –> Türkiye
şeklinde bir rota düşünüyorum.
Bu yazının altına yazdığım diğer yorumları okursanız size faydası olacaktır. Sırbistan ve Bosna arası tren seferleri yok. Onun dışında bildiğim kadarıyla herhangi bir sıkıntı yok rotanızda. Rota oluştururken hangi şehirde ne kadar kalacağınıza ve o şehirden gitmek istediğiniz yere saat kaç gibi seferler olduğuna dikkat etmeniz gerekiyor.
Yazınız çok güzel olmuş izninizlr bir sorum var da railplanner diye bir app var orda Makedonya seferleri karadağ seferleri filan çok gözükmüyor ben geçen sene interrail yaptım tüm trenler railplanner app. İle uyumluydu balkanlar için kullandığınız bir telefon uygulaması var mıydı yoksa manuel tren officelerinden mi saatleri aldınız 😃? Teşekkür ederim
Ben teşekkür ederim. Railplanner’dan yardım aldım ama her seferinde indiğim yerde gidip bilet ofisine sordum saatleri. Değişken, eksik bilgiler olabiliyor. En garantisi bilet ofisine sormak.
Tahsin yazdıkların çok değerli gerçekten ne kadar teşekkür etsek azdır. Bizde iki arkadaş rota yaptık 27nisan-2 mayıs tarihleri arasında olacak rotamız istanbul belgrad uçuş belgrad-saraybosna- priştinye-ohrid -üsküp-istanbl fakat sırbıstan bosna arasında ki tren seferi olayını nasıl çözebiliriz ve bu rota tarihler ve ortalama total maliyet hakkında ki önerilerini merak etmekteyiz. şimdiden teşekkürler
Merhaba, yorumunuz için ben teşekkür ederim. Bildiğim kadarıyla Belgrad ile Bosna arasındaki trenle ulaşım problemini çözmenin bir yolu yok. Belgrad’dan Bosna’ya gitmek istiyorsanız otobüsle geçiş yapabiliyorsunuz ancak kimi yerlerde bu otobüslerin Hırvatistan üzerinden gittiğini ve Hırvatistan’ın da vize istediği belirtiliyor. Hırvatistan’dan geçmeyen bir otobüsle gidebilirsiniz. 1 sene önce Belgrad’dan Bosna’ya gitmek isteyenlerin izledikleri yol buydu. Şimdi durum değiştiyse de bir bilgim yok. Nerede ne kadar kalacağınızı, ne tür bir tüketici olduğunuzu bilmediğim için de rota ve maliyet konusunda yardımcı olmam çok zor.
Merhaba, temmuzda Balkan flexipass ile bir tur yapmak istiyorum ancak gençturun ofisini aradığımda Halkalı’dan Sofya’ya tren var dediler Sofya’dan Makedonya, Sırbistan veya Bosna Hersek’e geçiş yapmayı düşünüyorum bunun için Bulgaristan vizesi almam şart mı? Transit vize diye bir şey duydum ama o da en az normal vize kadar uğraştırıcı ve masraflı görünüyor. Hedefim vize almadan gezmekti nasıl bir yol izlemeliyim bilmiyorum. Lütfen yardımcı olun 🙁
Eğer yeşil pasaport sahibi değilseniz trenle Bulgaristan’dan geçerken size vize soracaklardır. Buna takılmak istemiyorsanız uçakla doğrudan vize istemeyen ülkeye gidip oradan yolculuğunuza trenle devam edebilirsiniz. Dönüşte de uçak kullanırsınız, ancak bunun da masrafı vize almak ile aynı miktara denk gelebilir. Türkiye’den trenle çıkacaksanız transit vize almanız en mantıklı seçenek gibi görünüyor.
Tekrar merhaba, Priştine’ye uçakla gidip geziye oradan başlamaya karar verdik çünkü en ucuz bileti bu şekilde bulabildik. Priştine-Üsküp-Ohrid-Üsküp-Belgrad-Saraybosna-Kotor-Priştine şeklinde rota çizdik. Priştine’den Üsküp’e oradan Ohrid’e otobüs varmış tekrar Üsküp’e dönüp Belgrad’a tren varmış. Bu noktadan sonra tıkandık çünkü Belgrad’dan- Saraybosna’ya geçerken Hırvatistan’a 10-15 km giriyorlarmış o yüzden vize gerekiyormuş bu konuda bilginiz var mı? Rotayı bir türlü çizemiyoruz çünkü tren ve otobüs saatlerini öğrenemedik. Aslında BALKAN FLEXİPASS alıp gerektiğinde otobüse bineriz demiştik. İlk çıkışımız uçakla olacak acaba başladığımız ülkeden dönmesek olur mu?
Başladığınız ülke değil de farklı bir ülkeden Türkiye’ye dönüş yapmanızın bir sakıncası yok. Bu, biletinizin sundukları çerçevesinde size kalmış bir karar. Evet, eğer Belgrad’dan Saraybosna’ya giderken Hırvatistan üzerinden geçerseniz Hırvatistan vizesi almak zorundasınız. Bazı otobüslerin direkt olarak Saraybosna’ya gittiğini duymuştum ancak bunun hakkında kesin bir bilgim yok.
Teşekkür ederim 🙂
Merhaba,
Kurban bayramında flexipass ile vizesiz Balkan ülkelerine gitmek istiyoruz. Biz vize almadık. Sofya’ya gitmeyeceğiz fakat Tren Sofya’ya uğradıktan sonra Bükreş’e devam ediyor.Vizemizin olmaması aktarma sırasında sorun olur mu?
Merhaba, biz gittiğimizde Bulgaristan girişinde trenden indirilmeden pasaport ve vize kontrolü yapılmıştı. Eğer yeşil pasaportunuz yoksa Bulgaristan’dan geçeceğiniz için ‘transit vize’ almanız gerekiyor diye biliyorum. Tabi neredeyse 4 sene öncesinden bahsediyorum, bu süre içinde bir şeyler değiştiyse yanıltmak istemem.